شاید شما مامان عزیز پس از اینکه نوزادتان کمی بزرگتر شد، از او انتظار داشته باشید که شیشه شیر را خودش نگه دارد. زیرا این را جزو پروسه تکامل او میدانید. اما آیا میدانید نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک از چه سنی آغاز میشود؟ به طور کلی تغذیه با شیرخشک یا شیر مادر از طریق سرشیشه قوانین خاص خودش را دارد.
همانطور که میدانید نوزاد به هنگام شیر خوردن، نیازهای عاطفیاش را نیز برطرف میکند. او مایل است تا در آغوش مادرش آرام بگیرد و گرمای وجود مادرش را حس کند. به همین علت شیر خوردن زمان مناسبی برای این کار است.
بسیاری از مادران گمان میکنند اگر نوزادشان بتواند شیشه شیرش را در دستانش نگه دارد، بسیار باهوش است یا مهارتهای حرکتی جدیدی به دست آورده است. البته این ویژگیها تا حدودی درست هستند. اما دردسرهای خاص خودشان را نیز دارند. نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک تقریبا از سن 6 ماهگی آغاز میشود و تا 10 ماهگی نیز ادامه دارد.
بسیاری از نوزادان در سن 6 الی 10 ماهگی میتوانند شیشه شیرشان را در دستانشان نگه دارند. اما این به معنی استقلال آنها نیست. اینکه نوزاد شما مهارت جدیدی کسب کرده است، دلیل بر این نمیشود که شما او را هنگام شیر خوردن مستقلانه رها کنید. زیرا این کار دردسرهای خاص خودش را دارد.
کودک دلبندتان، هنگام شیر خوردن با شما ارتباط عاطفی برقرار میکند. نیاز دارد تا او را نوازش کنید، با او صحبت کنید، در چشمهایش خیره شوید و قربان صدقهاش بروید. بنابراین قبل از یک سالگی خیلی زود است که شما بخواهید این فرصت را از خود و نوزادتان بگیرید.
اگر کودک شما مهارت حرکتی نگه داشتن شیشه شیر را کسب کرده است، این بسیار خوب و فوقالعاده است. شما میتوانید برای این کار او را تحسین کنید اما هرگز شیر خوردن را به عهدهاش نگذارید. زیرا این کار عواقب بدی را به دنبال دارد. در ادامه این بخش تصمیم داریم تا شما را با مشکلاتی که به دنبال نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک به وجود میآید، مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
شیشه شیر Dr. Brown's مدل Standard | شیشه شیر پیرکس دکتر براون مدل Options+ | شیشه شیر Avent مدل Natural |
نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک چه مشکلاتی را به دنبال دارد؟
همانطور که در بخش قبلی به این موضوع اشاره کردیم، نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک قبل از 1 سالگی، تنها کسب یک مهارت جدید است و شما نباید این را به معنای مستقل شدن تلقی دلبند کوچکتان کنید. اما در این بخش میخواهیم به طور اختصاصی مشکلاتی که به دنبال نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک به وجود میآید را بررسی کنیم.
- پرخوری یا کمخوری
یکی از مشکلاتی که به دنبال نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک به وجود میآید، پرخوری یا کمخوری است. پرخوری از این جهت به وجود میآید که ممکن است کودک شما نتواند بین تغذیهاش نفس بگیرد و گمان کند که باید شیشه شیرش را کاملا تخلیه کند. بعضی از کودکان نیز هنوز توانایی پردازش این موضوع را به خوبی کسب نکردهاند. کم خوری نیز از این جهت به وجود میآید که ممکن است کودک به دلیل خسته شدن از نگه داشتن شیشه شیر، از کامل کردن تغذیهاش امتناع کند. بنابراین یکی از مشکلات جدی که به دنبال نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک به وجود میآید، اختلال در تغذیه است.
عدم برقراری ارتباط عاطفی با مادر
قطعا یک مادر، به غیر از فرزندپروری، مشغلههای کاری دیگری نیز دارد. به همین علت بسیاری از مادران گمان میکنند که کودکشان مستقل شده است و برای تغذیه دلبندشان وقت نمیگذارند. این را به خاطر داشته باشید، دقایقی که کودک در آغوش شما شیر میخورد (چه با سرشیشه و یا از شیر مادر) بهترین لحظههای زندگیاش را تجربه میکند. ارتباط چشمی که کودک با مادرش برقرار میکند و همچنین تماس بدنی که با مادرش دارد، بهترین و شیرینترین لحظهها را برای او رقم میزند.
اگر توجه کرده باشید، کودک هنگام شیر خوردن به چشمهای مادرش خیره میشود. بنابراین یک مادر باید به خوبی بداند که علاوه بر تغذیه، نوزاد یا کودکش از لحاظ عاطفی نیز تغذیه میشود. به همین علت باید گفت حتی اگر کودک توانایی نگه داشتن شیشه شیر را دارد، تا قبل از یک سالگی حتما باید در آغوش مادرش تغذیه شود. نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک نباید مانع برقراری ارتباط عاطفی با مادر شود.
- خرابی دندانها
یکی دیگر از مشکلاتی که به دنبال نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک رخ میدهد، خرابی دندانهای کودک است. احتمال دارد کودک شما هنگام شیر خوردن به خواب برود. در این صورت مقداری شیر در دهانش باقی میماند. شیرخشک یا شیر مادر به دلیل برخورداری از گلوکز باعث خراب شدن دندانهای کودک میشود.
- عفونت گوش
شاید برایتان جالب باشد تا بدانید ممکن است کودکی که خودش شیشه شیرش را در دست نگه میدارد و از آن تغذیه میکند، به عفونت گوش مبتلا شود. زیرا اگر ممکن است مقداری شیر از گوشه لبها به داخل گوش نفوذ پیدا کند. زمانی که شیر برای طولانی مدت در گوش کودک باقی بماند، احتمال ابتلا به عفونت گوش وجود دارد.
سرویس آغازین تامی تیپی | سرویس آغازین Tommee Tippee | سرویس tommee tippee مدل Bottle Feeding |
چه زمانی باید به کودکم اجازه دهم که شیشه شیرش را در دستانش نگه دارد؟
قطعا کودک شما هرچقدر که بزرگتر میشود، تمایل بیشتری به استقلال دارد. شاید او اصرار داشته باشد که خودش شیشه شیرش را در دستانش نگه دارد. در این صورت شما میتوانید تنها 1 الی 2 مرتبه در روز به او اجازه دهید که این کار را خودش انجام دهد. به خاطر داشته باشید نگه داشتن شیشه شیر توسط کودک نباید با زمان خواب او تداخل داشته باشد. زیرا اغلب مشکلاتی که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، در هنگام خواب کودک به وجود میآیند.
بنابراین شما میتوانید تنها یک الی دو مرتبه در روز و زمانی که مطمئن هستید کودکتان قصد خوابیدن ندارد، شیشه شیرش را به او بدهید. همچنین این موضوع را در نظر بگیرید که اگر کودک شما کمتر از 8 ماه سن دارد، بهتر است تا هرگز اجازه این کار را به او ندهید. زیرا در تغذیه و رشدش تاثیر منفی میگذارد. استقلال برای کودک خوب است؛ اما در وقت مناسب.
قطعا شما مامان عزیز و گرامی میخواهید در ایدهآلترین حالت ممکن فرزند خود را پرورش دهید. به همین خاطر باید به نکات و مواردی که در این بخش به آنها اشاره کردیم، توجه داشته باشید.
منبع:babycenter