شیردهی طولانی مدت به کودک نوپا یا نوزاد گاهی اوقات دردسرهای فراوانی به دنبال دارد. به طور دقیق هیچ کس نمیتواند به شما بگوید که این خوب است یا بد! اما طولانی شدن مدت شیردهی برای نوزاد ممکن است سلامت او و حتی سلامت مادر را به خطر بیندازد. شما میتوانید در این تصمیم گیری از تجربههای شخصی خود و یا اطرافیانتان استفاده کنید. اما بهتر است در این بخش همراه ما باشید تا به بررسی دقیق این موضوع بپردازیم.
منظور از شیردهی طولانی مدت چیست؟
آیا میدانید منظور از شیردهی طولانی مدت چیست؟ به طور کلی مادرانی که بین 2 تا 4 سال به کودک خود شیر میدهند، فرآیند شیردهی را طولانی کردهاند. این کار مزایا و معایبی را به همراه دارد. اما بهتر است شیردهی بیشتر از 2 سال طول نکشد. زیرا اکثر کودکان نوپا پس از مدتی از مصرف غذای کمکی و غذای اصلی خودداری میکنند و صرفا به شیر مادرشان اکتفا میکنند که این برای آنها اصلا خوب نیست.
البته لازم است تا بدانید بسیاری از مادران توانایی شیردهی طولانی مدت را ندارند. بنا به دلایل مختلفی از جمله شیر کم، بیماری، لاغری بیش از حد مادر و... فرآیند شیردهی ممکن است کوتاهتر از آنی که باید باشد، شود. پس اگر چنین شرایطی دارید، هرگز و تحت هیچ شرایطی اصرار بر شیردهی طولانی را نداشته باشید. زیرا آسیبهای جسمی زیادی در انتظارتان خواهد بود.
به دنبال شیردهی طولانی مدت چه مشکلاتی به وجود میآید؟
حال که متوجه شدید منظور از شیردهی طولانی مدت چیست، بهتر است تا ببینیم این کار چه معایبی را به همراه دارد. به مواردی که در ادامه برایتان عنوان خواهیم کرد توجه داشته باشید.
- درد و مشکلات جسمی برای مادر
از آنجایی که کودک 2 ساله دندانهای بسیار زیادی در دهانش دارد، شیردهی طولانی مدت برای مادر آزاردهنده میشود. زیرا برخورد دندانهای کودک با نوک سینه مادر باعث ایجاد زخم و درد میشود.
- واکنش منفی اطرافیان
قطعا شیردهی طولانی مدت باعث منفی نگری بسیاری از افراد دیگر میشود. زمانی که کودکی بیشتر از 2 سال دارد و هنوز شیر مادرش را میخورد، این از دید عموم یک امر غیر طبیعی و غیر عادی است. به همین دلیل ممکن است برای مادر و یا حتی کودک ناراحتیهایی بابت طرز فکر منفی دیگران به وجود بیاید. قطعا این ناراحتیها تاثیر منفی در روحیه مادر میگذارد و باعث میشود تا شیر مادر عصبی شود. این موضوع قطعا کیفیت شیر را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث عصبی شدن و پرخاشگر شدن کودک میشود.
- بروز مشکلات فراوان به هنگام از شیر گرفتن
از دیگر مشکلات شیردهی طولانی مدت این است که از شیر گرفتن کودک با مرور زمان سختتر و سختتر میشود. به همین دلیل ممکن است مشکلات فراوانی برای مادر و همچنین کودک به وجود بیاید.
- اضافه وزن مادر
یکی دیگر از مشکلاتی که به دنبال طولانی شدن مدت شیردهی به وجود میآید، چاقی و اضافه وزن مادر است. قطعا زمانی که یک خانم در دوران شیردهی به سر میبرد، بیشتر از یک خانم معمولی گرسنه میشود. این باعث میشود تا میل به غذا خوردن به مرتب در مادر شیرده بیشتر شود و با مرور زمان این موضوع به چاقی و اضافه وزن مادر منجر میشود.
مزایای شیردهی طولانی مدت چیست؟
تا به اینجا به معایب شیردهی طولانی مدت آشنا شدید. حال میخواهیم شما را با مزایای آن آشنا کنیم. پس با دقت موارد زیر را دنبال کنید.
- تقویت سیستم ایمنی بدن کودک
یکی از مزایای شیردهی طولانی مدت برای کودک این است که سیستم ایمنی او همواره تقویت میشود. زیرا فرمولاسیون شیر مادر به گونهای است که باعث میشود مواد مغذی و مواد معدنی مورد نیاز بدن کودک، به او برسد. در نتیجه سیستم ایمنی بدن او تقویت میشود.
- وزن گیری مناسب کودک
شیر مادر حاوی مواد مغذی، ویتامینها و مواد معدنی بسیار زیادی است. در صورتی که مدت شیردهی طولانی شود، کودک بهتر وزن میگیرد. زیرا تمامی نیازهای بدنش از طریق شیر مادر برطرف میشود.
- کمک به افزایش ضریب هوشی کودک
شاید برایتان جالب باشد تا بدانید طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده، شیردهی طولانی مدت برای کودک، افزایش ضریب هوشی را به همراه دارد. کودکانی که بیشتر از 2 سال شیر میخورند، باهوشتر هستند. زیرا فرمولاسیون طبیعی شیر مادر باعث رشد ذهنی آنها میشود.
- هیدراته ماندن بدن کودک
همانطور که میدانید بدن ما انسانها به آب فراوانی نیاز دارد. همیشه و همه جا توصیه شده است که روزی 8 لیوان آب بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید. کودکانی که برای مدت طولانیتری شیر میخورند، بدنشان هیدراته میماند. زیرا شما نمیتوانید یک کودک را مجبور به خوردن 8 لیوان آب کنید. اما با شیر خوردن آب بدنش تامین میشود.
آیا باید برای مدت طولانی به کودکم شیر دهم؟
در بخش قبلی مزایا و معایب شیردهی طولانی مدت را برایتان عنوان کردیم. حال ممکن است این سوال برایتان به وجود بیاید که آیا باید برای مدت طولانی به کودکم شیر دهم؟ به طور کلی این شما هستید که باید در این مورد تصمیم بگیرید. اولین چیزی که به آن نیاز دارید، قوای جسمی مناسب است.
مادرانی که جثه ضعیفی دارند، هرگز نباید برای طولانی مدت به کودک خود شیر دهند. اما به طور کلی خوب است که به کودک تا پایان 2 سالگی شیر دهید. زیرا بیشتر از این میزان ضرورتی ندارد.
بسیاری از کودکانی که برای مدت طولانی شیر میخورند، مورد تحقیر و تمسخر اطرافیان قرار میگیرند. قطعا شما نمیتوانید به اطرافیانتان امر و نهی کنید تا مراقب حرف زدنشان باشند. پس این مورد تاثیر منفی بر روحیه فرزند شما و صد البته خودِ شما میگذارد.
بهتر است اعتدال در مدت زمان شیردهی را رعایت کنید و تا 2 سالگی کودکتان را از شیر مادر بهرهمند کنید. همچنین خوب است تا بدانید بسیاری از کودکان پس از 2 سالگی به دلیل طولانی شدن مدت شیردهی وابستگی شدیدی به مادر خود پیدا میکنند. این وابستگی گاهی تا حد چسبندگی به مادر پیش میرود و این اصلا خوب نیست.
در این بخش اطلاعاتی در خصوص شیردهی طولانی مدت در اختیار شما قرار دادیم. با توجه به مواردی که در این بخش به آنها اشاره کردیم، شما میتوانید مدت زمان شیردهی را انتخاب کنید. بهترین مدت زمان برای شیردهی به فرزند دلبندتان تا پایان 2 سالگی است. پس سعی کنید زمان شیردهی از این میزان کوتاهتر یا طولانیتر نشود.
منبع:mamanatural