اگر بدن بچهها گرم و تبدار به نظر برسد، اولین قدم در تشخیص وضعیت سلامتی نوزاد این است که پدر و مادر دمای بدن را اندازهگیری کنند. این موضوع ساده و سرراست به نظر میرسد.
اما اگر قصد خرید تبسنج نوزاد و دماسنج کودک نوزاد را داشته باشید، سوالات متعددی برایتان پیش خواهد آمد. انواع مدلهای تبسنج نوزاد و دماسنج کودک چه تفاوتی دارند و بهترین مدل تبسنج نوزاد چه ویژگیهایی دارد؟
مدلهای کاربردی و متنوع دیگری از انواع تبسنج نوزاد و دماسنج کودک در بازار عرضه میشود که میتوانید مورد توجه قرار دهید. انواع مدلهای تبسنج دیجیتالی، تبسنج گوشی و تبسنج پیشانی از جمله مدلهایی رایج و مورد تأیید هستند که برای اندازهگیری دمای بدن نوزاد به کار میروند.
تبسنجهای دیجیتالی به سنسورهای حرارتی الکترونیکی مجهز هستند که میتواند در عرض یک دقیقه یا کمتر دمای بدن را خوانده و نمایش دهد. انواع تبسنجهای دیجیتالی میتوانند در نواحی مختلف بدن همچون دهان، رکتوم و زیر بغل قرار گرفته و حرارت بدن نوزاد را نشان دهند.
دمای رکتال، دقیقترین ناحیه برای اندازهگیری دمای بدن نوزاد است و تبسنجهای رکتال تنها حالت قابل قبول تبسنج برای نوزادان تازه متولد شده محسوب میشوند. قرار دادن تبسنجهای دهانی به شکل صحیح در دهان نوزاد ار چندانی آسانی نیست و دقت تبسنج در ناحیه زیربغل به اندازه دو ناحیه دیگر بالا نیست.
این تبسنجها به یک اسکنر مادون قرمز مجهز هستند که با قرارگیری در داخل کانال گوش میتواند دمای بدن را اندازهگیری کند. تبسنجهای گوشی به طور کلی دقت زیادی دارند. با این حال عواملی همچون جرم گوش و انحنا یا کوچک بودن کانال گوش میتوانند دقت آن را تحت تأثیر قرار دهند. این مدلهای تبسنج نوزاد سرعت مناسبی دارند و برای نوزاد بالای شش ماهه بیخطر هستند.
این مدلها نیز به یک اسکنر مادون قرمز مجهز هستند که دمای شریان گیجگاهی (تمپورال آرتری) در پیشانی را برای تشخیص دمای بدن اندازهگیری میکند. این مدلها از نظر سهولت استفاده بسیار کاربردی هستند و حتی زمانی که بچهها خواب باشند میتوانید از آن برای اندازهگیری دمای بدن نوزاد استفاده کنید. برای استفاده از این مدلها نیز توصیه میشود نوزاد بالای ۶ ماه داشته باشد.
علاوه بر مدلهای مختلف تبسنج نوزاد برای اندازهگیری دمای بدن نوزاد، برخی مدلهای ویژه دماسنج کودک نیز برای اندازهگیری دمای اتاق کودک و دمای آب حمام در بازار وجود دارند که در نوع خود میتوانند بسیار کاربردی باشند. با کمک این دستگاهها پدر و مادر میتوانند به طور منظم وضعیت دما و گاه رطوبت اتاق نوزاد را زیر نظر داشته باشند.
بچههای کوچک نمیتوانند دلیل ناراحتی خود را به والدین بگویند و تنها با گریه کردن نامساعد بودن شرایط را نشان میدهند. در صورتی که ناراحتی و ناآرامی کودک به دما و رطوبت نامناسب اتاق ربط داشته باشد، یک دماسنج کودک میتواند تا حد زیادی به تشخیص این وضعیت و کنترل شرایط محیطی برای جلوگیری از ناراحتی نوزاد کمک کند.
بسیاری از مدلهای دماسنج مخصوص نوزاد به قابلیتهای کاربردی همچون نمایشگرهای بزرگ با کدهای رنگی LED و هشدار بالا یا پایین بودن دمای اتاق مجهز هستند که مدیریت محیط نوزاد را برای والدین بسیار سادهتر میکند. همچنین برخی مدلها قابلیت اندازهگیری رطوبت محیط را نیز دارند که در مناطق بیش از حد خشک یا بیش از حد مرطوب کارایی قابل توجهی در تشخیص دلایل ناراحتی نوزاد خواهد داشت.
انتخاب نوع تبسنج تا حد زیادی به سن نوزاد و سپس ترجیح شخصی خانوادهها بستگی دارد. انواع تبسنجهای مناسب برای رده سنی نوزاد و کودک را میتوان به شکل زیر طبقهبندی کرد:
زمانی دماسنجهای جیوهای رایجترین ابزار اندازهگیری تب و دمای بدن بودند. اما امروزه استفاده از تبسنجهای جیوهای چندان توصیه نمیشوند. چرا که احتمال شکستگی و تبخیر جیوه و تنفس آن توسط افراد وجود دارد. تبسنجهای نواری و پستانکهای تبسنجدار از دیگر محصولاتی هستند که متخصصان استفاده از آنها را به خانوادهها توصیه نمیکنند.
در تئوری، ایده جالبی به نظر میرسد که به کمک پستانک بتوانید دمای بدن کودک را اندازهگیری کنید. با این حال، برای خواندن دقیق دمای بدن لازم است نوزاد پستانک را به مدت ۳ الی ۵ دقیقه در داخل دهان خود نگه دارد که برای اکثر بچهها کار دشواری است. همچنین این مدلها برای نوزاد تازه متولد شده قابل استفاده نیستند.
امروزه مدلهای متنوعی از تبسنجهای دیجیتالی در بازار وجود دارند که ممکن است انتخاب را برای خانوادهها سخت کند. اولین ویژگی مهم در خرید یک تبسنج مناسب، کیفیت ساخت و دقت مدل انتخابی است. با انتخاب مدلهای محبوب از برندهای سرشناس و مورد تأیید پزشکان و متخصصان، خیالتان تا حد زیادی از بابت این نکته راحت میشود.
سایر ویژگیهای کاربردی که در هنگام انتخاب و خرید تبسنج نوزاد میتوانید مورد توجه قرار دهید عبارتند از: