سوختگی پای بچهها یکی از مشکلات رایج در سالهای اول تولد است که با قرمز شدگی و التهاب ناحیهٔ پوشک در بچهها همراه است. انواع متنوعی از پماد و کرم سوختگی نوزاد و کودک برای درمان سوختگی پای بچهها در بازار وجود دارد. اما بهترین پماد و کرم سوختگی نوزاد کدام است؟
همچنین گاهی ممکن است برای شما جای سؤال باشد که چرا هیچ کرمی به از بین بردن اثر سوختگی و التهاب پوشک در فرزند شما کمک نمیکند. برای پاسخ به این نوع سؤالها لازم است با انواع کرم سوختگی موجود در بازار و کاربردهای هر یک آشنا باشید.
اولین نکتهای که در هنگام بررسی انواع پماد و کرم سوختگی نوزاد مورد توجه قرار میگیرد مواد تشکیل دهندهٔ کرم است. شما در هنگام بررسی محصولات مختلف عباراتی همچون زینک اکساید، وازلین و لانولین را به دفعات مشاهده میکنید. برای انتخاب بهترین محصول لازم است با کارایی، مزایا و معایب هر یک از این مواد اصلی و جانبی کرم آشنا باشید.
لانولین یا روغن پشم مادهای است که از تصفیهٔ چربی پشم به دست آمده و در تولید انواع پماد و لوازم آرایشی به کار گرفته میشود. این ماده یکی از سادهترین مواد جلوگیری از سوختگی محسوب میشود که با ایجاد سد طبیعی در برابر رطوبت و آلودگی از بروز ناراحتی و التهاب پوست نوزاد پیشگیری میکند.
شما میتوانید از کرمهای حاوی لانولین به طور روزانه برای پیشگیری از بروز سوختگی پای بچههای استفاده کنید. همچنین در صورت بروز سوختگی در حد خفیف، این کرمها میتوانند تا حدی کاربرد درمانی داشته باشند. کرم سوختگی نوزاد مارک Lansinoh از جمله کرمهایی است که در ساخت آن از این ماده استفاده شده است.
یکی دیگر از مواد رایج در ساخت کرمهای سوختگی پای نوزاد وازلین است که همچون لانولین و زینک اکساید با ایجاد سد دفاعی در برابر رطوبت از بروز سوختگی جلوگیری میکند. مزیت کرمهای بر پایه وازلین آن است که سبک و بیرنگ هستند و کثیفی کمتری نسبت به زینک اکساید دارند.
یکی از معروفترین کرمهای سوختگی نوزاد بر پایه وازلین کرم Aquaphor است که علاوه بر جلوگیری از سوختگی در ناحیهٔ دایپر، میتواند برای التیام سوختگی و حساسیت در سایر نواحی بدن نیز مورد استفاده قرار گیرد. کرم A&D original نیز کرم دیگری از همین گروه است.
زینک اکساید قویترین و بهترین ماده برای جلوگیری و درمان سوختگی نوزاد محسوب شده و در بسیاری از کرمهای و پمادهای سوختگی موجود در بازار به عنوان مادهٔ اصلی به کار گرفته میشود. تعداد کرمهای این گروه بسیار زیاد است اما Balmex، Desitin و A&D with zinc oxide را میتوان به عنوان نمونه مثال زد.
کرمهای بر پایه زینک اکساید سفید رنگ هستند. مشکل زینک اکساید نسبت به وازلین چسبندگی بیشتر آن است که باعث میشود پخش کردن آن روی پوست بچهها یا شستن آن از دست والدین سخت باشد. با این حال این ماده ماندگاری بیشتری داشته و مدت زمان طولانیتری از پوست بچهها در برابر سوختگی پوشک محافظت میکند.
سه مادهٔ لانولین، زینک اکساید و وازلین (پترولاتوم) مواد پایه و اصلی هر نوع کرم سوختگی کودک و نوزاد محسوب می شوند. هر کدام از این مواد مزایا و معایب خاص خود را دارند. در بعضی از کرمهای چندکاره از هر ۳ این ماده به همراه موم و پارافین به صورت ترکیبی برای رسیدن به یک فرمولاسیون قدرتمند بهرهگیری میشود. این کرمها برای درمان التهابهای شدید و مقاوم که با کرمهای دیگر برطرف نشدهاند عملکرد عالی دارند.
شما در ترکیبات بعضی از کرمها به اسامی مختلفی همچون کالندولا، کره شیآ، گلیسیرین، انواع روغنهای گیاهی، عصاره آلوئه ورا و ویتامینهای A، E و D برخورد میکنید. این مواد جزء ترکیبات تسکین دهنده محسوب میشوند. بدین معنا که میتوانند در التیام سوختگی مفید باشند اما جزء مواد اصلی کرم محسوب نمیشوند.
معمولاً این مواد در کنار یک یا چند مورد از مواد اصلی پایه در فرمولاسیون کرمهای سوختگی نوزاد به کار میروند. بنابراین شما برای انتخاب کرم، همچنان باید دقت کنید که کرم انتخابی بر پایهٔ زینک اکساید است یا بر پایه وازلین. پس از انتخاب کرم دلخواه بر اساس ماده پایه، میتوانید در مورد ترکیبات تسکین دهنده تصمیمگیری کنید.
نکتهٔ مهم آن است که این نوع از مواد تأثیر یکسانی در همهٔ بچهها ندارند. به عنوان مثال روغن بادام ممکن است بر روی بعضی بچهها اثر فوقالعاده داشته و در بچههای دیگر موجب حساسیت پوستی شود. برای اطمینان در این زمینه، میتوانید پیش از خرید کرم حاوی یک روغن خاص، مقداری از آن را به تنهایی روی پوست بچهها تست کنید.
کرمهای مناسب برای پوست حساس با عنوان کرم هیپوآلرژیک مشخص میشوند. همان طور که گفته شد بعضی از ترکیبات گیاهی همچون روغن بادام یا سایر روغنهای گیاهی میتوانند موجب حساسیت در بعضی از بچهها شوند. در تولید کرمهای هیپوآلرژیک از هر گونه مواد که احتمال حساسیت بعضی بچهها به آنها وجود دارد اجتناب میشود. این کرمها همچنین فاقد گلوتن، پارابن و فتالات هستند که موجب میشود سطح ایمنی و سلامت کرم افزایش پیدا کند.
اسید منتل با ایجاد تعادل در میزان اسید پوست از واکنشهای التهابی جلوگیری کرده و سرعت رشد باکتری روی پوست و مو را کاهش میدهد. کرمهای حاوی اسید منتل تنها برای ناحیهٔ دایپر کاربرد ندارند و میتوانند برای درمان و تسکین سوختگی نوزاد در هر ناحیه از بدن مورد استفاده قرار گیرند.
قدرت اسید منتل برای ایجاد سد دفاعی روی پوست به اندازهٔ زینک اکساید بالا نیست و این ماده در پیشگیری از تحریک پوست تأثیر چشمگیری ندارد. اما در صورت بروز سوختگی شدید در نوزاد، سرعت درمان با این کرم بسیار بالاتر است. برای گرفتن بهترین نتیجه میتوانید پس از استفاده از این کرم، از یک لایه زینک اکساید به عنوان محافظ استفاده کنید.
پماد هیدروکورتیزون ۱٪ تأثیر سریعی روی سوختگی پای نوزاد با وضعیت وخیم دارد. استفاده از این پماد موجب نازک شدن پوست بچهها میشود. به همین دلیل استفادهٔ طولانی مدت از آن توصیه نمیشود. اما در صورتی که بچهها به سوختگی و التهاب شدید دچار شده باشند، این پماد میتواند به مدت حداکثر یک هفته، ۲ یا ۳ بار در روز مورد استفاده قرار گیرد. هیدروکورتیزون جایگزین کرم سوختگی اصلی بچهها نمیشود و فقط میتواند برای افزایش سرعت درمان، به صورت یک لایه زیر کرم اصلی مورد استفاده قرار گیرد.
رطوبت محل مناسبی برای رشد قارچ و باکتری فراهم میسازد و احتمال اینکه سوختگی بچهها با عفونتهای قارچی و باکتریایی همراه باشد کم نیست. لکههای قرمز خشن و پراکنده، لکههای سکهای برجسته و ترشحات زردرنگ از جمله علایم عفونتهای باکتریایی و قارچی هستند. در صورت مشاهدهٔ این علایم لازم است به پزشک مراجعه کنید. زیرا اکثر پمادهای مخصوص با ترکیبات ضدقارچ و آنتی بیوتیک در داروخانهها و با نسخهٔ پزشک عرضه میشوند.
انتخاب بهترین کرم و پماد سوختگی نوزاد و کودک تا حد زیادی به هدف شما از خرید کرم سوختگی، حساسیت پوست کودک، نوع و میزان سوختگی پوست بستگی دارد. به طور کلی انواع پماد و کرم سوختگی کودک و نوزاد بر اساس مواد اولیه میتوانند سه نوع کاربرد داشته باشند: پیشگیری، تسکین، و درمان.
برای جلوگیری از بروز سوختگی در نوزاد میتوانید از یک کرم ساده حاوی لانولین یا وازلین استفاده کنید. کرمهای حاوی زینک اکساید بالای ۱۰٪ نیز میتوانند به طور روزانه برای حفاظت پوست بچهها از سوختگی مورد استفاده قرار گیرند. فرقی ندارد که از چه مدلی از کرم یا پماد برای جلوگیری از سوختگی نوزاد استفاه میکنید. مهم این است که کرم انتخابی با پوست کودک شما سازگار بوده و استفاده از آن برای شما راحت باشد.
کافیست هر بار پس از تمیز کردن و خشک کردن بچهها و قبل از بستن پوشک جدید، مقداری از این کرم را به ناحیه پوشک بزنید تا از سوختگی پای بچهها جلوگیری شود. با انتخاب یک کرم مناسب و رعایت سایر نکات بهداشتی از جمله تعویض منظم پوشک و خشک کردن کامل بدن بچهها در هر بار تعویض میتوانید تا حد زیادی از سوختگی پوست بچهها در ناحیه دایپر جلوگیری کنید.
عرقسوز شدن مشکل رایجی در کودکان است و بیشتر در نواحی چینهای پوست همچون مفصل ران، باسن، گردن، پشت زانو، آرنج، شکم و زیربغل رخ میدهد. علت عرقسوز شدن تماس دو طرف پوست با یکدیگر است که به قرمزی و التهاب در نواحی چین خوردهٔ پوست منجر میشود. کرمهای سوختگی بر پایه وازلین میتوانند به خوبی سوختگی ناشی از عرقسوز شدن را برطرف کنند.
با وجود آنکه استفاده از کرم مناسب و رعایت نکات بهداشتی شانس بروز التهاب و سوختگی پای نوزاد را تا حد زیادی کاهش میدهد، اما ممکن است باز هم با این مشکل مواجه شوید. در این صورت به کرمهایی نیاز خواهید داشت که علاوه بر ایجاد مانع در برابر رطوبت، به کاهش التهاب پوستی نیز کمک کنند.
کرمهای بر پایه وازلین و لانولین میتوانند برای برطرف کردن سوختگی خفیف کارایی داشته باشند اما کرمهای حاوی زینک اکساید بهترین عملکرد را در این زمینه دارند. بسیاری از مدلهای کرم سوختگی نوزاد، علاوه بر مادهٔ اصلی زینک اکساید حاوی عصارههای گیاهی متعددی هستند که به رفع سریع التهاب و قرمزی پوست نوزاد کمک میکند.
در صورتی که سوختگی بچهها شدید باشد به کرم و پماد ادرار سوختگی پای نوزاد و کودک که قویتر هست نیاز خواهید داشت. کرمهای بر پایه زینک اکساید ۲۵ تا ۴۰ درصد یکی از بهترین گزینهها برای این منظور هستند. کرمهای ترکیبی زینک اکساید با وازلین، پارافین و نشاسته ذرت از گزینههای دیگری هستند که میتوانند تأثیر بیشتری در رفع سوختگیهای شدید داشته باشند. در صورت عدم تأثیر کرمهای سوختگی در بهبود وضعیت بچهها، میتوانید به همراه کرم از اسید منتل یا پماد هیدروکورتیزون ۱ درصد نیز استفاده کنید. هر دو این پمادها به رفع سریع التهاب و درمان کمک میکنند.
در صورتی که با نکات بهداشتی و استفاده از کرمهای مناسب وضعیت کودک بهتر نشود و التهاب پوست به مدت ۷ روز ادامه پیدا کند لازم است برای معاینهٔ تخصصی به پزشک مراجعه کنید. پزشک ممکن است با تشخیص وضعیت بچهها، کرمهای ترکیبی مخصوصی تجویز کند که تنها با نسخه قابل تهیه هستند.
همچنین در صورت وجود عفونتهای قارچی، لازم است درمان زیر نظر پزشک ادامه پیدا کند. زیرا درمانهای خانگی ممکن است علائم ظاهری را برطرف کنند اما عفونت به طور کامل برطرف نشده باشد. این موضوع در طولانی مدت میتواند برای سلامتی کودک مضر باشد.
با وجود آنکه مهمترین موضوع در مورد کرم و پماد سوختگی کودک و نوزاد، ترکیبات و مواد اصلی سازندهٔ کرم است اما تولید کنندگان سعی میکنند برای راحتی بیشتر کودکان و والدین، مدلهای متنوعی از کرم سوختگی با طرحها و بستهبندیهای متفاوت عرضه کنند. در این بخش به برخی نکات کاربردی که میتوانند به شما در انتخاب کرم مناسب کمک کنند میپردازیم.
انواع محصولات جلوگیری و رفع سوختگی نوزاد را میتوان به پماد، کرم و بالمها تقسیمبندی کرد. پمادها ترکیب سادهای از یک یا دو مادهٔ اصلی بوده و بیشترین کاربرد را برای جلوگیری از بروز سوختگی در بچهها دارند. کرمها حاوی ترکیبات پیچیدهتری از مواد مختلف بوده و میتوانند هم برای پیشگیری و هم برای درمان و رفع التهاب کاربرد داشته باشند.
بالمها معمولاً بافت فشردهتری داشته و با یک لایهٔ نازک، حفاظت مؤثری از پوست فراهم میآورند. اکثر بالمها به طور کامل بر روی پوست جذب نمیشوند و به همین دلیل ماندگاری آنها بیشتر است. در مجموع استفاده از بالم آسانتر بوده و کثیفی آن کمتر است.
انواع کرم سوختگی نوزاد در حجمهای متفاوتی عرضه میشوند. به طور کلی کرمهای با حجم زیاد در طولانی مدت به صرفهتر بوده و برای نگهداری در خانه مناسبترند. اما ممکن است به یک کرم کوچک با حجم کمتر برای قرار دادن در کیف لوازم نوزاد و استفاده در خارج از منزل نیز نیاز داشته باشید.
برخی تولید کنندگان یک نوع محصول را در حجمها و بستهبندیهای متفاوت عرضه میکنند. بدین ترتیب میتوانید از بستههای کوچکتر در داخل کیف لوازم نوزاد استفاده کرده و پس از تمام شدن، ظرف آن را مجدد از بستهٔ بزرگتر که در منزل دارید شارژ کنید.
همچنین شما میتوانید پیش از خرید یک بستهٔ بزرگ، نمونهٔ کوچک و کمحجم از کرم مورد نظر خود را خریداری کرده و تأثیر آن روی پوست کودک خود را چک کنید. با این کار از اتلاف هزینه برای خرید کرمهایی که برای کودک شما مناسب نیستند جلوگیری میشود.
کرمهای سوختگی نوزاد از نظر بافت و غلظت با هم متفاوت هستند. بعضی از کرمها سبکتر هستند و یک لایه نازک از آنها برای حفاظت از پوست نوزاد کافی است. بعضی کرمها غلیظ و سنگین بوده و لایه ضخیمی بر روی پوست تشکیل میدهند. کرمهای غلیظ و سنگین میتوانند قدرت جذب پوشک را کاهش دهند. در صورت استفاده از این کرمها، بهتر است پس از زدن کرم اندکی صبر کنید تا کرم جذب بدن کودک شود و سپس پوشک بچهها را ببندید.
بعضی از انواع پماد و کرم سوختگی راحتتر از سایر محصولات جذب پوست میشوند. میزان جذب کرم به فرمولاسیون و مواد مورد استفاده در ساخت آن بستگی دارد. به عنوان مثال کرمهای حاوی وازلین راحتتر از کرمهای حاوی زینک اکساید جذب میشوند. نکتهٔ مهم آن است که شما باید مقدار کرم و تعداد دفعات استفاده از آن را با سرعت جذب آن هماهنگ کنید تا در تمام طول مدت بستن پوشک، حفاظت کافی از پوست بچهها به عمل آید.
بعضی از کرمهای سوختگی فقط برای ناحیه دایپر مناسب هستند. بعضی از کرمها چندکاره بوده و میتوانند برای انواع سوختگیها، عرقسوز شدن و برطرف کردن زخمها و خراشهای سطحی به کار روند. این نوع کرمها کار شما را در مراقبت پوستی نوزاد راحتتر میکنند. چون نیاز به چندین کرم برای مشکلات مختلف نخواهید داشت. بعضی از کرمهای نوزاد حتی میتوانند برای بهبود زخمهای سطحی افراد بزرگسال مثل ترک لب نیز کاربرد داشته باشند.
کرمهای مختلف به اشکال متنوعی همچون تیوپی، کاسهای و پمپی عرضه میشوند. استفاده از مدلهای تیوپی و پمپی آسانتر و بهداشتیتر است. با این حال معمولا مقداری از کرم در داخل بسته استفاده نشده باقی میماند. کرمهای کاسهای از این لحاظ صرفهٔ بیشتری دارند و شما میتوانید به طور کامل از آنها استفاده کنید.
انتخاب این موضوع تا حدی سلیقهای است. همچنین کرمهایی با بستهبندیهای منحصربهفرد و لوکس میتوانند قیمت بیشتری داشه باشند بدون اینکه محتویات داخل کرم کیفیت بالاتری داشته باشد. مهم است که در هنگام خرید این نکته را مد نظر قرار داده و بر اساس بودجهٔ خود ابتدا کیفیت کرم را بررسی کنید.
بعضی از کرمهای بر پایه زینک اکساید بسیار غلیظ و چسبناک هستند و به سختی از دست شسته میشوند. این نکته در مورد کرمی که برای استفادهٔ روزمره تهیه میکنید یک نکتهٔ منفی محسوب میشود چون در هر بار تعویض پوشک از کرم استفاده خواهید کرد و شستن مکرر دستها میتواند خسته کننده باشد.
به صورت کلی بهتر است برای استفادهٔ روزمره از کرمهای سبک با شستشوی آسان از دستها استفاده کنید. در صورتی که بچهها دچار التهاب و سوختگی شدید هستند، میتوانید کرمهای ترکیبی غلیظ و چسبناک را مد نظر قرار دهید که تأثیر بهتری در برطرف کردن علائم التهاب دارند.
زمانی که بدن بچهها را کرم میزنید احتمال چرخیدن و جست و خیز آنها وجود دارد که میتواند موجب کثیف شدن لباسها یا محل تعویض پوشک بچهشود. پاک شدن اثر کرم از روی لباسها و پارچهها موضوعی است که بهتر است هنگام خرید مد نظر قرار دهید. معمولا کرمهای استاندارد از برندهای معتبر در صورت شستشو با ماشین لباسشویی به راحتی پاک شده و جای لک روی پارچه باقی نمیگذارند. با این حال لازم است پیشاپیش این موضوع را بر روی یک لباس کهنه تست کرده و مطمئن شوید.
گاهی ممکن است با وجود امتحان کردن کرمهای مختلف سوختگی و التهاب در ناحیه دایپر برطرف نشود. در این صورت بهتر است به جای عوض کردن مکرر کرم سوختگی، به سایر نکات مهم در پیشگیری و درمان سوختگی توجه کنید.
استفاده از پوشک مناسب، تعویض به موقع پوشک بچه، خشک کردن بدن بچهها قبل از کرم زدن و بستن پوشک جدید، عدم استفاده از مواد عطری و صابونی برای شستن بچهها و عدم کشیدن دستمال و حوله روی پوست هنگام خشک کردن بچهها، از جمله نکات مهم هستند که تأثیر زیادی در کاهش تحریک پوست بچهها دارند.