بسته
شما هیچ موردی در سبد خرید خود ندارید.
جستجو
صفحه اصلی بلاگ بامبینو کالا

دیابت بارداری چیست

دیابت بارداری چیست

دیابت بارداری Gestational Diabetes همانطور که از نامش پیداست نوعی از دیابت است که در دوران بارداری اتفاق می‌افتد. دیابت یا افزایش قند خون مشکلات متعددی را برای مادر به وجود می‌آورد. در صورتی که دیابت در بارداری به موقع تشخیص داده نشده و کنترل نشود، سلامت مادر و جنین به طور جدی به خطر می‌افتد. بنابراین لازم است تا با افزایش اطلاعات و آگاهی در این باره از بروز چنین مشکلاتی در بارداری جلوگیری کنید. مطالعه این بخش از مجله بامبینو کالا به تمام خانم‌های باردار و خانم‌هایی که قصد بارداری دارند، توصه می‌شود. با ما تا پایان همراه باشید.

 

دیابت بارداری دقیقا چیست؟

دیابت بارداری در حقیقت نوعی از دیابت است که معمولا در 5 ماه آخر بارداری رخ می‌دهد. زمانی که قند خون خانم باردار به طور ناگهانی و بیشتر از حد معمول بالا رود، دیابت در بارداری رخ می‌دهد. خوب است تا بدانید طبق آمار و تحقیقات در آمریکا از هر 100 خانم باردار تقریبا 3 تا 8 نفر از آنها به دیابت در دوران بارداری مبتلا می‌شوند. البته باید این را در نظر داشت که این نوع از دیابت به محض متولد شدن نوزاد برای همیشه از بین می‌رود و صرفا مخصوص دوران بارداری است. در هر صورت لازم است تا کنترل و بررسی شود تا دوران بارداری به سلامت سپری شود.

چرا در دوران بارداری به دیابت بارداری مبتلا می‌شویم؟

همانطور که متوجه شدید دیابت بارداری نوعی دیابت موقتی است که صرفا در 5 ماهه آخر بارداری اتفاق می‌افتد و پس از زایمان نیز از بین می‌رود. آیا می‌دانید علت اصلی این نوع دیابت چیست؟ در واقع هورمون‌هایی که از جفت ترشح می‌شوند از تاثیرات ضدانسولینی برخوردار هستند. زمانی که انسولین از سلول‌های لوزالمعده مادر ترشح می‌شود تاثیر این هورمون را خنثی می‌کند. در نتیجه افزایش غیرطبیعی انسولین در بدن مادر رخ می‌دهد و این موضوع منجر به دیابت در دوران بارداری می‌شود.

 

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری هستند؟

شاید این سوال برایتان مطرح شود که کدام گروه از مادران بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری قرار می‌گیرند؟ گاهی اوقات مادر از شرایطی برخوردار است که این شرایط باعث بالا رفتن قند خون در دوران بارداری می‌شود. به مواردی که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم توجه داشته باشید:

مادرانی که سن آنها بیشتر از 25 سال باشد.

مادرانی که اضافه وزن و چاقی دارند.

مادرانی که در بین افراد درجه یک خانواده‌شان، سابقه ابتلا به دیابت نوع 2 را دارند.

مادرانی که میزان قند خون آنها قبل از بارداری بالاتر از 100 میلی‌گرم بر دسی لیتر است.

مادرانی که در بارداری قبلی‌شان نیز سابقه دیابت بارداری داشته‌اند.

مادرانی که سابقه تولد نوزاد مرده را داشتند.

مادرانی که سابقه زایمان نوزاد با وزن 4 کیلوگرم و یا بیشتر را دارند.

 

دیابت بارداری چگونه تشخیص داده می‌شود؟

حقیقت این است که دیابت بارداری بدون هیچ علائمی خودش را نشان می‌دهد. به همین علت در آزمایشات دوران بارداری، تمام خانم‌های باردار باید بین هفته 24 تا 28 بارداری قند خونشان را بررسی کنند. بررسی قند خون بارداری معمولا طی دو مرحله انجام می‌شود. با این حال می‌توان با بررسی یک سری علائم به وجود دیابت در دوران بارداری تا حد زیادی مشکوک شد.

در صورتی که مادر در دوران بارداری بیش از حد گرسنه یا تشنه شود. همچنین اگر مادر تکرر ادرار داشته باشد می‌توان به وجود قند خون در بارداری مشکوک شد. علاوه بر این موارد بدخلقی، زودرنجی، بی‌حوصلگی، سردرد و... همگی از علائم و نشانه‌های دیابت بارداری هستند.

 

دیابت بارداری چه خطراتی دارد؟

آیا می‌دانید دیابت بارداری چه خطراتی را به دنبال دارد؟ در حقیقت این نوع دیابت هم سلامت مادر و هم سلامت جنین را به خطر می‌اندازد. به همین علت باید بگوییم:

  • خطراتی که شامل حال مادر می‌شود

بالا رفتن فشار خون

مسمومیت حاملگی

پاره شدن ناگهانی کیسه آب

زایمان زودرس

عفونت‌های ادراری

  • خطراتی که شامل حال جنین می‌شود

رشد بیش از اندازه جنین

درشت شدن جنین و سخت‌تر شدن زایمان

افت کلسیم نوزاد

افت قند خون نوزاد

اختلالات تنفسی برای نوزاد و جلوگیری از رشد کامل ریه نوزاد

 

آیا دیابت بارداری قابل کنترل است؟

دیابت بارداری موضوع بسیار جدی است که حتما باید پیگیری شود. در غیر این صورت عوارض شدیدی شامل حال مادر و جنین می‌شود. برای کنترل دیابت در دوران بارداری می‌توان یک سری اقدامات مناسب انجام داد. در ادامه به این اقدامات اشاره می‌کنیم.

تغذیه مناسب

مادرانی که دیابت بارداری دارند باید حتما تحت نظر متخصص تغذیه، رژیم بگیرند. به خاطر داشته باشید که این موضوع از حساسیت بالایی برخوردار بوده و پای سلامت مادر و جنین در میان است. در نتیجه هرگز سراغ رژیم‌های سرخود نروید و حتما تحت نظر متخصص تغذیه، رژیم بگیرید.

ورزش مناسب

با مشورت رفتن از متخصص زنان و زایمان می‌توانید در دوران بارداری ورزش کنید. در صورتی که محدودیتی برای شما مطرح باشد، هرگز نباید به صورت خودسرانه اقدام به ورزش کنید. حتما قبل از شروع تمرینات ورزشی با پزشک خود مشورت کنید و زیر نظر مربی باتجربه و حرفه‌ای ورزش کنید.

مصرف دارو

گاهی اوقات ممکن است به دلیل شرایط خاص مادر یا جنین، امکان ورزش یا رژیم غذایی وجود نداشته باشد. در چنین شرایطی پزشک برای مادر، یک سری داروهای خوراکی و یا تزریقی تجویز می‌کند.

چک کردن مداوم قند خون

بنا به توصیه پزشک لازم است که قند خون در مادرانی که به دیابت بارداری مبتلا هستند، مرتبا چک شود.

 

دیابت بارداری کی تمام می‌شود؟

همانطور که متوجه شدید دیابت بارداری پس از تولد نوزاد از بین می‌رود. معمولا مادرانی که به قند خون بارداری مبتلا هستند، پس از زایمان در بیمارستان تحت نظارت قرار می‌گیرند و قند خون آنها چک می‌شود. در صورتی که مشکلی برای آن به وجود نیامده باشد، اجازه ترخیص از جانب پزشک صادر می‌شود. در صورتی که دیابت بعد از زایمان برطرف نشود بدین معنی است که قند خون خانم حتی قبل از بارداری نیز بالا بوده است.

دیابت بارداری موضوع جدی است که برخی از مادران با آن دست‌ و پنجه نرم می‌کنند. معمولا دیابت در بارداری نشانه خاصی ندارد و صرفا با آزمایش خون و سونوگرافی مشخص می‌شود. مادرانی که در بارداری قند خون دارند باید با یک سری اقدامات، از تشدید این موضوع جلوگیری کنند تا بارداری آنها به سلامت و بدون مشکل به پایان برسد.

 


منبع : بامبینو کالا

نظرات
نوشتن نظر بستن فرم نظر
تنها کاربرانی که ثبت‌نام کرده‌اند می‌توانند نظرات خود را وارد نمایند.
Close