بسته
شما هیچ موردی در سبد خرید خود ندارید.
جستجو
صفحه اصلی بلاگ بامبینو کالا

نمودار قد و وزن نوزاد

نمودار قد و وزن نوزاد

با تولد نوزاد دلبندتان، یک کارت واکسن به شما می‌دهند که در آن اطلاعات تزریق واکسن و نوبت‌های بعدی واکسن ثبت می‌شود. اگر به صفحه بعدی این کارت مراجعه کنید، نمودار قد و وزن نوزاد را مشاهده می‌کنید که در آن اطلاعات مربوط به قد و وزن‌گیری نوزاد ثبت می‌شود.

پزشکان با استفاده از این نمودار و مشخص کردن سن و میزان رشد نوزاد، متوجه وزن‌گیری صحیح نوزاد می‌شوند. در واقع نمودار قد و وزن نوزاد به پزشکان و مادران کمک می‌کند تا متوجه شوند که آیا نوزاد در سلامت است و تغذیه مناسبی دارد یا خیر؟ هرگونه مشکل یا اختلالی در بدن نوزاد و یا در تغذیه او، باعث ثابت ماندن وضعیت رشد و یا عدم رشد مناسب می‌شود. تشخیص این موضوع از روی نمودار برای پزشکان و والدین کار راحتی است و می‌توانند با استفاده از آن وضعیت رشد نوزاد را بررسی کنند.

 

 


تا زمانی که قد و وزن روی نمودار، حالت نرمال و طبیعی را نشان دهد، جای هیچ‌گونه نگرانی وجود ندارد. زیرا رشد مناسب قد و وزن نوزاد بیانگر تغذیه صحیح و سلامت جسمانی‌اش است. بنابراین شما مامان عزیز نباید نگرانی از این بابت داشته باشید. شاید گاهی اوقات فکر کنید حد نرمال برای نوزاد شما کافی نیست و وضعیت رشد او باید در بالاترین حد و در نقطه عالی قرار بگیرد. اما به خاطر داشته باشید، عوامل بسیاری بر رشد قد و وزن نوزاد تاثیرگذار هستند. به همین علت ممکن است نمودار قد و وزن نوزاد، گاهی اوقات روی حد عالی و گاهی اوقات روی حد نرمال قرار بگیرد. با این حساب بهتر است تا به بررسی عوامل تاثیرگذار بر قد و وزن نوزاد بپردازی.

 

تغذیه نوزاد با شیر مادر یا شیرخشک چه تاثیری بر رشد نوزاد دارد؟

به طور کلی مقایسه نمودار قد و وزن نوزاد برای آنهایی که با شیر مادر یا شیرخشک تغذیه می‌کنند، متفاوت است. الگوی رشد در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند هیچ‌گاه با الگوی رشد نوزادانی که با شیرخشک تغذیه می‌شوند، برابر نیست. بنابراین سعی کنید نوزادتان را با سایر نوزادها مقایسه نکنید و طبق نمودار و الگوی رشدی که دلبند شما از ابتدا داشته است، پیش بروید.

به طور کلی در بدو تولد و قبل از 10 روزگی نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، حدود 3.5 درصد از وزن بدو تولد خود را از دست می‌دهند. این موضوع کاملا طبیعی است. اما پس از 10 روزگی، نوزاد الگوی رشد خودش را به دست می‌آورد و به سرعت از همسالان خود پیشی می‌گیرد. به طوری که تا 3 ماهگی می‌توان به طور دقیق و طبق نمودار قد و وزن نوزاد، الگوی رشد مناسبی را برای او مشخص کرد.

از 3 تا 12 ماهگی نوبت پیشی گرفتن نوزادانی است که با شیرخشک تغذیه می‌شوند. این نوزادان گاهی وزن بالاتری در مقایسه با وزن نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، می‌گیرند. بنابراین تغذیه تاثیر بسیار مستقیمی بر روند و الگوی رشد قد و وزن نوزادان دارد. متاسفانه هنوز بسیاری از پزشکان از سیستم نمودارهای قدیمی استفاده می‌کنند و گاهی گمان می‌کنند که قد و وزن بعضی از نوزادان پایین است. در حالی که با توجه به سیستم جدید که برای نمودار قد و وزن نوزاد در نظر گرفته شده است، باید ابتدا به الگوی رشد نوزاد توجه کرد و بر اساس آن بالا یا پایین بودن قد و وزن را تعیین نمود.

 

چرا قد و وزن نوزادم در نمودار قد و وزن نوزاد پایین است؟

با توجه به تعریفی که در بالا نسبت به نمودار قد و وزن نوزاد داشته‌ایم، باید این را در نظر بگیرید، ممکن است در ماه‌های اول تولد نوزاد شما هنوز الگوی رشد مخصوص خودش را پیدا نکرده باشد. گاهی ممکن است قد و وزن نوزاد پایین‌تر از صدک‌های مشخص شده قرار داشته باشد، اما وزن او طبیعی باشد. ممکن است نوزاد شما در ماه گذشته وزن بیشتری گرفته باشد و در این ماه به دلیل بعضی عوامل تاثیرگذار، وزنش ثابت مانده باشد و یا زیر صدک مشخص شده باشد. چیزی که اهمیت دارد، میانگین قد و وزن نوزاد، از بدو تولد تا به الان است.

اگر نوزاد شما قد و وزن پایین‌تری به نسبت نمودار دارد، اما در محدوده طبیعی قرار دارد، نباید نگران باشید. به نوزادتان این فرصت را بدهید که الگوی مناسب خودش را پیدا کند. اما در صورتی که میانگین قد و وزن نوزاد شما پایین‌تر از حد نرمال بود، باید از پزشک متخصص کمک بگیرید و این موضوع را مورد بررسی قرار دهید. به طور کلی این موضوع را در نظر داشته باشید، وزن نوزاد شما در 4 الی 5 ماهگی باید دو برابر وزن بدو تولدش باشد. همچنین قد او نیز باید متناسب با وزنش و طبق صدک‌های مشخص شده روی نمودار پیش برود. اگر طی محاسبات متوجه شدید که نوزاد شما به دو برابر وزن تولدش رسیده است، دیگر جای نگرانی وجود ندارد.

چرا قد و وزن بعضی از نوزادان آهسته رشد می‌کند؟

قطعا شما مامان عزیز به رشد نوزاد خود حساس هستید و اگر روند رشد در نمودار قد و وزن نوزاد کند پیش برود، استرس‌های زیادی می‌گیرید و گمان می‌کنید که نوزادتان مشکلی دارد. آیا میدانید دلیل کند بودن رشد بعضی از نوزادان چیست؟ این موضوع دلایل مختلفی دارد که در ادامه آنها را بررسی می‌کنیم.

  • عدم دریافت تغذیه کافی

اگر نوزاد شما به اندازه کافی شیر نخورد، این موضوع تاثیر مستقیمی بر روند رشد او خواهد داشت. در نوزادانی که سن بالاتری دارند و غذای کمک مصرف می‌کنند، عدم دریافت غذای کافی، دلیل اصلی رشد آهسته در نمودار قد و وزن نوزاد است.

  • نوزاد متابولیسم بالایی دارد

یکی دیگر از دلایل عدم رشد کافی در نوزادان، متابولیسم بالا است. در صورتی که نوزاد متابولیسم بالایی داشته باشد، روند رشد به آهستگی پیش می‌رود.

  • بیماری

اگر نوزادتان بیمار باشد، نمودار قد و وزن نوزاد، عددی پایین‌تر از حد نرمال یا عدد ثابتی را نمایش می‌دهد.

اگر نوزادم از نمودار رشد عقب ماند، چه کاری انجام دهم؟

اگر احساس کردید نمودار رشد نوزاد، عقب‌تر از حد نرمال است، او را نزد پزشک ببرید تا معاینه‌اش کند. در صورتی که مشکل خاصی وجود نداشت، بهتر است تا کیفیت شیر خود را تست کنید و مطمئن شوید که شیرخشک یا شیر خودتان جوابگوی نیاز نوزاد است. برای بررسی دقیق‌تر می‌توانید نمونه‌ای از شیرتان را به آزمایشگاه بدهید تا تست کیفیت روی شیر شما انجام شود. در صورتی که شیرتان کیفیت لازم را نداشت، استفاده از مکمل‌های تقویتی گزینه مناسبی خواهد بود.

 

 

منبع:mamanatural

نظرات
نوشتن نظر بستن فرم نظر
تنها کاربرانی که ثبت‌نام کرده‌اند می‌توانند نظرات خود را وارد نمایند.
Close