حتما بارها و بارها در مورد کولیک نوزاد مطالب مختلفی شنیده اید اما شاید دقیقا ندانید آن کولیک نوزاد چیست؟ کولیک در نوزادان همان قولنج است که با سروصدای بسیار زیادی همراه میباشد. نوزادی که کولیک دارد، گرسنه یا بیمار نیست اما بیش از سه ساعت در روز گریه میکند. اگر نوزاد شما در هفته 3 روز را با گریههای کلافه کننده سپری میکند، بدانید که کولیک دارد. مامان عزیز اصلا نیازی نیست تا نگران باشید. زیرا اگر نوزادتان کولیک دارد، از لحاظ رشد با کودکان دیگر هیچ تفاوتی ندارد و در رشد او خللی ایجاد نمیشود.
همینطور باید به شما بگوییم اگر نوزادتان از شیرخشک تغذیه میکند، اصلا خودتان را سرزنش نکنید. زیرا کولیک در نوزادانی که از شیر مادر هم تغذیه میکنند، دیده شده است. به همین خاطر باید گفت بعضی از نوزادان در چند ماه اول زندگی خود، این مشکل را تجربه میکنند و پس از 3 الی 4 ماهگی این مشکل به خودی خود رفع میشود. آیا میدانید نوزادان از چه سنی به کولیک مبتلا میشوند؟ شاید کمی غیرقابل انتظار باشد اما علائم کولیک در نوزادان ممکن است پس از هفته دوم تولد پدیدار شود و تا چند ماه آینده ادامه داشته باشد.
علت بروز کولیک در نوزادان چیست؟
حال که متوجه شدید کولیک در نوزادان چیست، شاید این سوال برایتان به وجود بیاید که اصلا چرا این مشکل در نوزادان به وجود میآید؟ آیا این از عدم مراقبت صحیح در دوران بارداری است؟ یا یک مشکل حاد؟ ما نگرانی شما مامان گرامی را درک میکنیم. در هر صورت نوزاد کوچک شما، تمام سرمایهتان در زندگی است. اما هرگز نگران نباشید. بسیاری از علائم دقیق کولیک هنوز پشت پرده ابهام است و برایش هیچ علت خاصی تعریف نشده؛ اما به طور کلی طبق تحقیقات و مطالعات انجام شده، کولیک در نوزادان به دلایل زیر رخ میدهد:
ترس یا هیجان
گاهی ممکن است نوزاد شما با همین سن کمی که دارد، دچار ترس یا هیجان شود. به این ترتیب میتوان گفت یکی از علائم کولیک در نوزادان، ترس و هیجان است. ممکن است گاهی صدای محکم بسته شدن در، صدای بلند تلویزیون و... برای نوزادان نوعی هیجان و ترس ایجاد کند که در نهایت منجر به بروز علائم کولیک شود.
رشد سیستم گوارشی
نوزاد زمانی که به دنیا میآید، بسیاری از اندامهای بدنش با سرعت زیادی رشد میکنند. سیستم گوارشی نوزاد نیز جزو همین اندامهاست که با سرعت زیاد رشد میکند. به همین علت ممکن است نوزاد دچار اسپاسم و یا گرفتگی عضلات شود و این موضوع باعث بروز قولنج در نوزادان میشود.
ترشح هورمونها
گاهی نیز ممکن است علت کولیک در نوزادان، ترشح بعضی هورمونها در بدنشان باشد. به دنبال ترشح این هورمونها ممکن است دردهای شکمی برای آنها به وجود بیاید که باعث میشود آنها گریه و بیتابی کنند.
گاز معده
یکی دیگر از علتهای بروز کولیک در نوزادان، گاز معده است. از آنجایی که روده نوزادان هنوز به طور کامل رشد نکرده است، تجمع گاز میتواند نوزاد را بیقرار و ناآرام کند. به همین علت ممکن است به دنبال آن کولیک به وجود بیاید.
حساسیت به شرایط محیطی
حساسیتهای محیطی یکی دیگر از دلایل ابتلا به کولیک در نوزادان است. منظور از این حساسیتها میتواند آلرژی به نور، صدا و... باشد. گاهی حتی حساسیت به فصلها و آب و هوا نیز دلیل بروز کولیک در نوزادان است.
چگونه تشخیص دهیم نوزاد کولیک دارد یا خیر؟
حال که متوجه شدید کولیک به چه علتهایی به وجود میآید و هیچ اختلالی در رشد نوزاد ایجاد نمیکند، شاید این موضوع برایتان مطرح شود که چگونه تشخیص دهیم، گریههای نوزاد به خاطر کولیک است؟ اولین و مهمترین علائم کولیک در نوزادان این است که او همیشه در ساعت مقرری گریه و بیتابی میکند. ممکن است این گریهها فقط در عصر یا فقط در صبح باشد. بنابراین به ساعت گریه نوزادتان توجه کنید زیرا میتواند شما را نسبت به ابتلا به کولیک هوشیار کند.
مورد بعدی که شما میتوانید با بررسی آن کولیک را تشخیص دهید این است که نوزادتان بیدلیل گریه میکند. زمانی که مطمئن هستید شکمش سیر است، پوشک نوزاد تمیز است و بیمار نیست اما او همچنان گریه میکند، این یکی از علائم وجود کولیک یا قولنج در نوزاد شماست. همچنین سبک گریه نوزادی که به کولیک مبتلا است، به گونهای میباشد که گویی به شدت درد دارد، بنابراین اصلا نترسید و سعی کنید آرامشتان را حفظ کنید. زیرا نوزاد دلبند شما هیچ مشکلی ندارد و فقط به خاطر قولنج اینگونه بیتابی میکند.
خوب است تا بدانید نوزادانی که کولیک دارند، در هنگام گریههای بیامان خود، رنگ پوستشان قرمز و سرخ میشود و در این هنگام هوای زیادی را میبلعند. به همین علت شکم آنها دچار تورم زیادی میشود و ممکن است احساس کنید که شکم نوزادتان ورم کرده، اما در واقع علت این موضوع بلعیدن هوا در هنگام گریه کردن است.
نی نی لای لای فیشر پرایس مدل Newborn to Toddler | نی نی لای لای نونا مدل Leaf | گهواره و نی نی لای لای جیکل مدل Rella |
چگونه نوزادی که کولیک دارد را آرام کنیم؟
از آنجایی که هیچ علت دقیق و مشخصی برای کولیک در نوزادان وجود ندارد، طبیعتا راه درمان قطعی نیز وجود نخواهد داشت. به همین علت شما فقط باید سعی کنید تا نوزادتان را آرام نگه دارید تا این چند ماهی بگذرد. برای آرام کردن نوزادی که کولیک دارد، میتوانید از پستانک استفاده کنید. مکیدن پستانک باعث میشود تا از ورود هوای زیاد به داخل شکم نوزاد و به دنبال آن از نخ جلوگیری شود. همچنین نوزاد با مکیدن پستانک کمی آرام میشود. حتی اگر در ابتدا برای گرفتن پستانک کمی مقاومت کرد، شما سعی کنید که او را به مکیدن پستانک وادار کنید.
راه بعدی برای آرام کردن بیتابی در نوزادانی که کولیک دارند، قنداق کردن است. البته اگر شیوه اصولی قنداق کردن را میدانید این کار را انجام دهید. کولیک در نوزادان آنها را بیقرار میکند. به همین علت شما میتوانید آنها را سوار تاب برقی نوزاد یا یک گهواره برقی کنید. این کار برایشان جذابیت دارد و ممکن است حواسشان از اصل موضوع پرت شود. اما قطعا شما برای چند ماه نمیتوانید این کارها را به صورت مکرر امتحان کنید. یکی دیگر از بهترین راههای آرام کردن نوزادانی که کولیک دارند، این است که شما از ارتباط مستقیم پوستی استفاده کنید. نوزادتان را برهنه کنید و صورتش را روی قلبتان قرار دهید تا صدای ضربان قلب شما و گرمی پوستتان را حس کند. این کار باعث آرامش عمیق نوزاد و مادر میشود. پس حتما آن را امتحان کنید.
نی نی لای لای Cam مدل Giocam | نی نی لای لای مدل Long Shang مدل 1883 | گهواره و نی نی لای لای Mastela مدل 5in1 |
منبع:mamanatural