اگر به تازگی صاحب فرزند شدهاید، به خوبی میدانید که مراقبت از نوزاد تازه متولد شده، حساسیتهای خاص خودش را دارد. یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه کنید، تغذیه نوزاد تازه متولد شده است. آیا شما به عنوان یک مادر، میدانید نوزادتان هر چند وقت یکبار باید تغذیه شود؟ آیا هر بار که گریه میکند به او شیر میدهید یا فاصله زمانی بین تغذیه را رعایت میکنید؟ در این بخش میخواهیم اطلاعات مفیدی در خصوص تعداد دفعات تغذیه با شیر مادر و شیرخشک را برایتان عنوان کنیم.
تغذیه نوزاد تازه متولد شده باید چگونه باشد؟
شما به عنوان پدر و مادر، بهترین مراقبان و محافظان نوزاد کوچکتان هستید. به همین علت باید در موارد مهمی که به سلامت و رشد نوزاد کوچکتان مربوط میشود، حساسیتهای لازم را به خرج دهید. در خصوص تغذیه نوزاد تازه متولد شده باید به شما بگوییم پاسخ هر بار گریه نوزاد، شیر دادن نیست! بسیاری از مادرها به اشتباه گمان میکنند وقتی نوزادشان در حال گریه و بیتابی است، شیر میخواهد و گرسنه است. اما این در حالیست که نوزاد قدرت تکلم ندارد و برای هر نیازی که دارد، فقط میتواند گریه کند. پس شما با در نظر گرفتن او موضوع باید نیازهای کودکتان را به خوبی شناسایی کنید.
اگر بخواهیم در حالت کلی در خصوص تغذیه نوزاد تازه متولد شده اطلاعاتی در اختیارتان قرار دهیم، باید بگوییم تقریبا هر 2 الی 3 ساعت، نوزاد به تغذیه نیاز دارد. حال میخواهد او خواب باشد یا بیدار، گریان باشد یا ساکت؛ در هر صورت شما باید در این بازه زمانی به نوزادتان شیر دهید. زیرا بدن نوزاد گرسنگی، تشنگی و کلیه نیازهایش را تنها با شیر خوردن برطرف میکند. به همین علت باید در بازه زمانی مناسب تغذیه داشته باشد تا در رشد او اختلالی به وجود نیاید. قطعا بیشتر یا کمتر از این بازه زمانی تکرار تغذیه نوزاد، مشکلاتی را به همراه دارد.
پرخوری نوزاد یکی از دلایل بیتابی و بیقراریهای اوست. زیرا او بیاختیار شیر میخورد و هنوز آنقدر کوچک است که نمیداند پس از سیر شدن باید دست از شیر خوردن بردارد. به همین علت دچار دلدرد یا نفخ میشود. همچنین کمتر از این مقدار شیر خوردن باعث میشود تا او به خوبی رشد نکند و قند خونش افت کند. بنابراین شما باید در بازه زمانی مناسب و تعریف شده به نوزاد دلبندتان شیر دهید.
برنامه تغذیه نوزاد تازه متولد شده با شیر مادر
حال که با یک کُلیت در خصوص تغذیه نوزاد تازه متولد شده آشنا شدید، بهتر است تا به بررسی این موضوع بپردازیم که تغذیه نوزاد تازه متولد شده که با شیر مادر تغذیه میکند، باید در چه بازه زمانی شیر بخورد؟ مامان عزیز! خوب است تا شما یک نکته مهم در خصوص تغذیه با شیر مادر را بدانید. اگر شما کمی شیر خود را بدوشید، متوجه میشوید که در ابتدا شیر شما بسیار رقیق و روان است.
اما پس از چند لحظه احساس میکنید که شیرتان غلظت بیشتری پیدا کرده است. این موضوع به این دلیل است که در ابتدا شیر مادر تشنگی نوزاد را برطرف میکند و سپس مواد مغذی را به بدن نوزاد میرساند و گرسنگیاش را برطرف میکند. بنابراین تغذیه نوزاد تازه متولد شده باید به گونهای باشد که نیازش به تشنگی و گرسنگی را برطرف کند.
در تغذیه نوزاد تازه متولد شده با شیر مادر، شما مجاز هستید در شبانهروز 8 الی 12 وعده به نوزادتان شیر دهید. یعنی در واقع هر 2 الی 3 ساعت یکبار. البته منظور از شیر دادن، یک تغذیه کامل است. زیرا اگر نوزاد به چند بار مکیدن برای شیر خوردن اکتفا کند، نمیتوان نام آن را تغذیه کامل گذاشت. پس سعی کنید در هر بار تغذیه با شیر مادر، مدت زمان مناسبی را برای سیر شدن نوزاد در نظر بگیرید.
برنامه تغذیه نوزاد تازه متولد شده با شیرخشک
برای نوزادانی که با شیرخشک تغذیه میشوند باید بگوییم ممکن است در روزهای اول تولد، نوزاد آنطور که باید شیر نخورد و یا کمتر از حجم مناسب شیر بخورد. این موارد طبیعی است. زیرا شما باید شیرخشک مناسب نوزادتان را پیدا کنید و گاهی ممکن است استفاده از یک برند خاص برای او مناسب نباشد. اما به طور کلی در خصوص تغذیه نوزاد متولد شده با شیر خشک باید بگوییم تا قبل از 6 ماهگی شما میتوانید هر 3 الی 4 ساعت یکبار به نوزادتان شیر دهید. البته اگر نوزادتان گرسنه بود و 2 ساعت از شیر خوردنش گذشته بود، میتوانید به او شیر دهید. اما اندازه نرمال برای تغذیه با شیرخشک این مقدار است.
چطور تشخیص دهم که نوزادم گرسنه است؟ - علائم گرسنگی نوزاد تازه متولد شده
حال که در خصوص تعداد دفعات تغذیه نوزاد تازه متولد شده، اطلاعات مفیدی را کسب کردید، بهتر است تا ببینیم اصلا چطور باید تشخیص داد که یک نوزاد گرسنه است؟ آیا هر گریه او نشانه گرسنگی است یا دلیل دیگری دارد؟ شاید بعضی از نوزادان، میل بیشتری به شیر خوردن داشته باشند. در هر حال شما نمیتوانید نوزادتان را گرسنه نگه دارید. پس بهتر است علائم گرسنگی نوزادتان را بشناسید تا اگر احساس کردید او به تغذیه بیشتری نیاز دارد، به او شیر بدهید. به مواردی که در ادامه عنوان میکنیم، توجه داشته باشید.
به حرکات دهانش توجه کنید
یکی از نشانههای گرسنگی نوزاد تازه متولد شده را باید از روی حرکات دهانش تشخیص دهید. در صورتی که او با لبهایش صدای ملچ و ملوچ در میآورد و یا حرکاتی مانند حرکات جویدن را انجام میدهد، او گرسنه است و شما باید نسبت به تغذیه نوزاد تازه متولد شدهتان اقدام کنید. همچنین ممکن است او انگشتان دستش را بمکد. این موضوع به دلیل یافتن راه مناسبی برای برطرف کردن گرسنگی است.
حساسیت نسبت به لمس و بغل کردن
یکی دیگر از نشانههای گرسنگی نوزاد تازه متولد شده این است که نسبت به لمس و به آغوش کشیدن دیگران حساسیت نشان میدهد. مثلا سرش را به سمت بازوی شخصی که او را بغل کرده است میبرد و سعی میکند تا با دهانش بازو را بمکد. همچنین ممکن است با نوازش سر نوزاد، او دهانش را به سمت بالا بیاورد و به دنبال سرشیشه یا پستان مادر باشد. همینطور نوزادانی که سعی میکنند با دست و پایشان به اطراف ضربه بزنند، گرسنه هستند.
منبع:mamanatural