عصبانیت کودک گاهی اوقات ممکن است شما را متعجب کند. شاید در هنگام بازی با یک کودک دیگر و گاهی اوقات حتی در برخورد با بزرگسالان! آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید:
که چطور میتوان عصبانیت و خشم کودک را کنترل کرد؟ یا به او روشهای برخورد ملایم را نشان داد؟ طبیعی است که هر کودک و یا هر انسانی عصبانی شود. چرا که خشم و عصبانیت جزو طبیعیترین حالات رفتاری یک انسان است.
اما آنچه که اهمیت دارد، نحوه کنترل کردن خشم و عصبانیت است. اگر این موضوع از همان سالهای ابتدای زندگی به کودک آموزش داده شود، قطعا در بزرگسالی نیز تاثیرات مثبت خودش را نشان خواهد داد. ما در این بخش تصمیم داریم شما را با 10 راهکار موثر برای کنترل خشم کودک آشنا کنیم.
دلایل عصبانیت کودک چیست؟ - چرا یک کودک عصبانی میشود؟
- تغذیه
یکی از دلایل عصبانیت کودک، گرسنگی، ضعف و یا تغذیه ناسالم است. همه ما به خوبی میدانیم که گرسنگی نه تنها نشانههای فیزیکی دارد، بلکه باعث تغییراتی در وضعیت خلقوخو نیز میشود. به همین دلیل بهتر است تا برای جلوگیری از عصبانی شدن کودک، همیشه برایش تغذیهای مناسب در نظر بگیرید. آیا میدانید این موضوع چه زمانی پررنگتر و پراهمیتتر میشود؟ دقیقا زمانی که کودک شما قصد دارد با همسالانش بازی کند، اهمیت این موضوع چند برابر میشود. چرا مه کودک گرسنه، زودتر از کوره در میرود و عصبانیمیشود. حتما وعدههای غذایی و میانوعدههای مناسبی را برای فرزند دلبندتان در نظر بگیرید تا عصبانیت بخشی از شخصیت او نشود.
- نداشتن خواب کافی
از شایعترین دلایل عصبانیت کودک، بیخوابی یا کمخوابی است. زمانی که کودک یک الگوی خواب مناسب برای خود نداشته باشد، قطعا این موضوع باعث اذیت و آزارش میشود. چرا که او انرژی لازم برای پردازش اطلاعات دوروبرش را ندارد. همچنین بیحوصله و کج خلق می شود! از این رو ممکن است این اتفاقات منجر به عصبانیت او شود. یک چرت میانروزی و یا خواب منظم شب میتواند مانع عصبانیت و پرخاشگری کودک در طول روز شود.
چگونه با عصبانیت کودک برخورد کنیم؟
کودک عصبانی را چطور مهار و کنترل کنیم؟ آیا راهی هست؟ پدر و مادر عزیز! البته که برای کنترل عصبانیت کودک راهکارهای بسیار زیادی وجود دارد. فقط باید این را بدانید که برای کنترل کردن خشم و عصبانیت کودک، شما نیز باید بر روی رفتار خود کنترل داشته باشید. حتی اگر چند راهکار را امتحان کردید اما نتیجه نگرفتید، سعی کنید تا آرام و صبور با این قضیه برخورد کنید. در حالی که خونسردی خود را حفظ کردهاید، می توانید از راهکارهایی که در ادامه برایتان عنوان میکنیم، برای مهار عصبانیت کودک خود استفاده کنید.
اولین راه برای کنترل عصبانیت کودک – آرامشتان را حفظ کنید
در گام اول برای آرام کردن یک کودک عصبانی، شما باید به عنوان بزرگتر و فردی که بالغ است، آرامشتان را حفظ کنید. به خاطر داشته باشید حتی اگر حفظ خونسردی شما باعث آرام شدن فرزندتان نشود، بهتر است تا اینکه شما هم بخواهید عصبانی و پرخاشگر شوید. قطعا در چنین شرایطی وضعیت ثابت میماند و بدتر نمیشود.
دومین راه کنترل خشم کودک – ارتباط چشمی برقرار کنید
قدرت چشم ها را هرگز دست کم نگیرید. برای کنترل و مهار عصبانیت کودک، بهتر است تا با او ارتباط چشمی برقرار کنید. بدین ترتیب کودک شما آرامش را از چشم هایتان حس میکند و خودش را کنترل میکند. قطعا ارتباط چشمی ارتباطی موثر است.
سومین راه کنترل پرخاشگری کودک – مکان مناسبی را برای آرام کردن کودکتان انتخاب کنید
برای کنترل عصبانیت کودک، نیاز است تا شما زمانی را به او اختصاص دهید تا موفق شوید. برای این کار بهتر است تا از جمع فاصله بگیرید و مکان مناسبی را برای آرام کردن کودکتان انتخاب کنید. بدین ترتیب میتوانید به سادگی این کار را انجام دهید؛ بدون آنکه دیگران مداخله کنند و اوضاع بدتر شود.
چهارمین راه کنترل عصبانیت کودک – دلسوزیتان را به او نشان دهید
هرگز تسلیم خواستههای فرزندتان نشوید. خصوصا اگر این خواستهها از بهانهجویی نشات گرفته باشند. اما برای کنترل عصبانیت کودک میتوانید دلسوزیتان را به او نشان دهید. بدین ترتیب او همچنان حس میکند که خانوادهاش نسبت به حس همدلی دارند.
پنجمین راه کنترل خشم کودک – از او بخواهید نفس عمیق بکشد
شاید برایتان جالب باشد تا بدانید تنفس صحیح میتواند عصبانیت کودک را مهار کند.این یک راه عالی برای کنترل خشم و عصبانیت اوست. پس از او بخواهید آرام باشد و عمیقا نفس بکشد. این راهکار قطعا به آرام شدن او کمک میکند.
ششمین راه کنترل پرخاشگری کودک – به او حق انتخاب بدهید
اگر عصبانیت کودک شما به هیچ روشی فروکش نکرد، میتوانید به او حق انتخاب دهید. به طور مثال اگر وقت صرف میانوعده است، اما کودک شما بستنی میخواهد و چون شما مانعش شدید، عصبانی شده است، به او حق انتخاب دهید. دو نمونه از میانوعدههایی که برایش تهیه کردید را نام ببرید و بگویید کدام یک را میخواهد. در این صورت او اصل موضوع را فراموش میکند و به پیشنهاد شما فکر میکند.
هفتمین راه مهار عصبانیت و خشم کودک- به او مسئولیتی را واگذار کنید
یکی از راههای مهار عصبانیت کودک این است که به او مسئولیتهایی را واگذار کنید. در این صورت کودک شما از اصل موضوع غافل میشود و به مسئولیتی که بر عهدهاش است، فکر میکند. معمولا کودکان، مداخله در کار بزرگترها را دوست دارند. اگر امکانش وجود دارد، از او بخواهید در انجام کارها به شما کمک کند.
هشتمین راه کنترل خشم و عصبانیت کودک- به او محبت کنید
محبت هر موجود زندهای را به وجد میآورد. پس قدرت آن را در مهار عصبانیت کودک دست کم نگیرید. به کودکتان محبت کنید تا او در همان لحظهای که عصبانی است، متوجه ارزش و علاقهای که نسبت به او دارید شود.
نهمین راه برای کنترل عصبانیت کودک – او را درک کنید
اگر او به دلیل معقولی عصبانی شده، حتما بگویید که درکش میکنید. درک کردن و فهمیده شدن از جانب والدین، برای کودکان بسیار شیرین و لذتبخش است. پس به او بفهمانید که حق دارد عصبانی شود. اما باید خودش را کنترل کند و اجازه ندهد عصبانیتش بزرگتر شود.
دهمین راهکار برای کنترل خشم کودک- اگر مشکلی در میان است، برطرف کنید
همانطور که گفتیم، هرگز تسلیم خواستههای کودکتان نشوید. اما اگر مشکلی وجود دارد، حتما مشکل را برطرف کنید. به این ترتیب عصبانیت کودک خود را مهار کردهاید و به او یک راهکار مناسب برای کنترل خشم را آموختهاید. این هم برای شما و هم برای فرزندتان از هر نظر بهتر است.
منبع:mamanatural