یکی از سوالات پرتکرار والدین این است که آیا سکسکه نوزاد طبیعی است یا خیر؟ در پاسخ بسیار کوتاه باید بگوییم سکسکه در نوزادان زیر یک سال کاملا طبیعی و البته شایع است. شاید برایتان جالب باشد تا بدانید حتی نوزاد در رحم مادر نیز سکسکه میکند و این موضوع اصلا جای تعجب ندارد. بسیاری از پدرها و مادرها گمان میکنند سکسکه نوزادشان را به شدت آزار میدهد. اما در واقع نوزاد اصلا اذیت نمیشود، بلکه این شما هستید که از این موضوع ناراحت میشوید. به همین علت در ادامه این بخش میخواهیم در خصوص سکسه و راهکارهای طبیعی برای برطرف کردن آن اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.
علت سکسکه نوزاد چیست؟
در واقع سکسکه نوزاد زمانی اتفاق میافتد که دیافراگم تحریک شود. دیافراگم عضلهای در قسمت پایینی قفسه سینه است که به طور غیرارادی دچار انقباض و اسپاسم میشود. این اسپاسم به طور ناخواسته باعث ورود هوا به تارهای صوتی و سپس بسته شدن آنها میشود که به دنبال آن صدای سکسکه به گوش میخورد. کارشناسان در این خصوص نظرات مختلفی دارند. اما به طور کلی آنها معتقدند که سکسکه نوزاد به آنها کمک میکند تا هوای اضافی را از شکمشان خارج کنند.
چه دلایلی باعث سکسکه نوزاد میشود؟
آیا میدانید دلایل اصلی سکسکه نوزاد چیست؟ به طور کلی نوزاد شما بنا به دلایل زیر به سکسکه مبتلا میشود که عبارتند از:
- شیر خوردن بیش از حد: فرقی ندارد که نوزاد شما از شیر مادر تغذیه کند یا شیرخشک. اگر بیش از ظرفیت معدهاش شیر بخورد، به سکسکه مبتلا میشود.
- سریع شیر خوردن: بعضی نوزادان برای شیر خوردن بسیار عجولانه عمل میکنند که این موضوع باعث بروز سکسکه نوزاد میشود.
- بلع بیش از حد هوا: نوزادانی که برای شیر خوردن تقلا میکنند، مقدار زیادی هوا را میبلعند که باعث سکسکه میشود.
چگونه از شر سکسکه نوزاد خلاص شویم؟
در خصوص برخورد با سکسکه نوزاد راهکارهای زیادی وجود دارد. اما هیچ کدام از آنها دارای دلایل علمی نیستند. بنابراین نمیتوان به صورت صددرصد به آنها اکتفا کرد. با این حال شما میتوانید با کمک یک سری نکات مفید و کاربردی سکسکه نوزادتان را درمان کنید.
اجازه دهید تا سکسکه متوقف شود
شاید این راهکار برای شما کاربردی نباشد اما در لحظات آغازین شروع سکسکه بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که اجازه دهید سکسکه متوقف شود. زیرا سکسکه نوزاد برای مدت طولانی ادامه ندارد و پس از چند دقیقه متوقف میشود.
- به نوزاد پستانک بدهید
خوب است تا بدانید مکیدن به شل شدن دیافراگم و در نهایت برطرف شدن سکسکه کمک زیادی میکند. بنابراین به کودک خود پستانک بدهید تا سکسکهاش برطرف شود.
- آروغ نوزاد را بگیرید
همانطور که متوجه شدید، بلع هوا یکی از دلایل بروز سکسکه نوزاد است. به همین منظور بهتر است تا آروغ نوزادتان را بگیرید. این کار باعث خروج هوای داخل معده و همچنین برطرف شدن سکسکه میشود. شما میتوانید برای پیشگیری از سکسکه نوزاد نیز پس از هر بار شیردهی آروغ نوزادتان را بگیرید.
- به کودک شیر دهید
گاهی اوقات شیر دادن به نوزاد باعث قطع سکسکه او میشود. این روش برای نوزادانی که ریفلاکس دارند، مناسب است.
به خاطر داشته باشید که هرگز از روشهایی مانند فشار دادن چشم، فریاد زدن، کشیدن زبان و... برای برطرف کردن سکسکه نوزاد استفاده نکنید. زیرا این روشها بسیار آسیبزا هستند و ممکن است باعث ترس و وحشت نوزاد شما شوند. همچنین شما نباید هرگز به نوزادی که کمتر از 6 ماه سن دارد، آب بدهید.
روشهایی که باعث جلوگیری از سکسکه نوزاد میشوند
در بخش قبلی با راهکارهایی برای درمان سکسکه نوزاد آشنا شدیم. اما بهتر است تا ببینیم چه اقداماتی لازم است تا با انجام آن از بروز سکسکه جلوگیری کنیم؟ به مواردی که در ادامه عنوان میکنیم، توجه کنید.
- پس از شیر خوردن آروغ نوزاد را بگیرید
حتما بلافاصله پس از اتمام شیردهی، آروغ نوزادتان را بگیرید. زیرا با این کار هوای اضافی داخل معده نوزاد خارج میشود و او از شر مشکلات مختلفی همچون سکسکه، دلدرد و... راحت میشود.
- به موقع به نوزادتان شیر دهید
سعی کنید هیچگاه نوزادتان را بیش از اندازه گرسنه نگه ندارید و حتما به موقع به او شیر دهید. زیرا در صورتی که نوزاد شما بیش از اندازه گرسنه باشد، برای شیر خوردن عجله میکند و مقدار زیادی هوا را میبلعد. بدین ترتیب سکسکه نوزاد و سایر مشکلات دیگر بروز پیدا میکند.
- پستانک و سرشیشه مناسب برای او تهیه کنید
برای نوزادانی که از شیرخشک تغذیه میشوند، بهتر است تا از سرشیشه و پستانک مناسب استفاده کنید. پستانکهایی که سایز بزرگتری در مقایسه با اندازه دهان نوزاد شما دارند، به هیچ عنوان مناسب نیستند. بنابراین نوزاد به جای دریافت شیر، مقدار زیادی هوا دریافت میکند.
- به اندازه به نوزاد شیر دهید
برای جلوگیری از سکسکه نوزاد، خوب است تا به اندازه به او شیر دهید. با این کار هم کودکتان را از شر دلدرد و نفخ راحت کردهاید و هم از شر سکسکه.
سر شیشه Avent مدل Natural | سرشیشه دکتر براون مدل Standard | سرشیشه پهن دکتر براونز مدل Options+ |
آیا سکسکه برای نوزاد مضر است؟
این نگرانی برای بسیاری از پدرها و مادرها پیش میآید که آیا سکسکه برای نوزاد مضر است؟ به طور کلی باید بدانید سکسکه برای نوزادان زیر یک سال، کاملا طبیعی است و اصلا ضرر ندارد. شاید گمان کنید که او بیش از حد اذیت میشود و یا با سکسکه کردن کلافه میشود، اما در واقع این موضوع کاملا بیخطر و طبیعی است.
بنابراین جای هیچ نگرانی وجود ندارد. در موارد بسیار نادری ممکن است سکسکه بیانگر وجود یک بیماری زمینهای باشد. اما این تنها یک احتمال است که درصد وقوع آن بسیار کم و ناچیز میباشد.
در صورتی که احساس کردید نوزاد شما بیش از اندازه سکسکه میکند و به خاطر این موضوع مضطرب هستید، میتوانید او را نزد پزشک اطفال ببرید تا به خوبی معاینهاش کند.
در این صورت به طور دقیق نوزاد شما مورد بررسی پزشکی قرار میگیرد و خیالتان از هر نظر راحت میشود. در نهایت باید به این موضوع اشاره داشته باشیم که اگر نکاتی که در این مقاله برای پیشگیری از بروز سکسکه نوزاد بیان کردیم را رعایت کنید، تا حد بسیار بالایی از سکسکه جلوگیری کردهاید. همچنین روشهای درمانی که عنوان کردیم، همگی کارآمد هستند و با استفاده از آنها میتوانید سکسکه نوزادتان را برطرف کنید.
منبع:babycenter