آیا میدانید تاخیر در رشد فیزیکی کودک به چه معناست؟ همانطور که میدانید بخش مهم و اصلی رشد نوزاد شما رشد فیزیکی است. رشد فیزیکی نوزاد در ماههای اول تولد به قدری زیاد است که شاید شما هر هفته متوجه تغییرات چشمگیر فیزیکی نوزادتان باشید. اما گاهی ممکن است بعضی از نوزادان در رشدشان تاخیر داشته باشند. البته دلایل مختلفی برای این تاخیر وجود دارد. اما اگر شما به موقع متوجه این تاخیر در رشد شوید، قطعا میتوانید سریعتر دلایل آن را پیدا کنید و مانع ادامه یافتن این تاخیر در رشد شوید. به همین منظور ما سعی داریم در این بخش شما را با تاخیرات رشد فیزیکی که در هر برهه سنی برای نوزاد به وجود میآید آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
تاخیر در رشد فیزیکی به چه معناست؟
سرعت رشد فیزیکی در نوزادان یکسان نیست. بعضی از آنها رشد زیادی دارند، به طوری که در منحنی رشد فراتر از حد نرمال هستند. بعضی دیگر نیز رشد آهستهتری دارند. بنابراین هیچ دو نوزادی با یکدیگر قابل مقایسه نیستند. قطعا شما نوزاد کوچکتان را به دلایل مختلفی و برای چکاپ نزد دکتر میبرید. اگر با علائم و نشانههای تاخیر در رشد فیزیکی مواجه شدید، بهتر است تا با دکتر مشورت کنید. تشخیص به موقع و درمان به معنی جلوگیری از پیشروی اختلالات رشدی است. اصلیترین نشانههای تاخیر در رشد جسمی نوزاد، از رفتارهای حرکتی او مشخص میشود.
قطعا شما به عنوان یک مادر، مجلات مربوط به کودک را مطالعه میکنید و میدانید که نوزاد در هر روز از زندگیاش چیزهای زیادی یاد میگیرد. بنابراین شما باید با بررسی روند رشد نوزادتان متوجه تاخیر یا عدم تاخیر در رشد او شوید. همانطور که میدانید در هر سنی نوزاد رشد متفاوتی خواهد داشت و مهارتهای جدیدی را فرا میگیرد. بنابراین قصد داریم شما را در ادامه این بخش با تاخیر در رشد فیزیکی نوزاد در هر ماه از زندگیاش آشنا کنیم.
علائم تاخیر در رشد فیزیکی از بدو تولد تا 2 ماهگی
بدو تولد تا دو ماهگی سن بسیار کمی است. بنابراین شاید بیشتر پدرها و مادرها متوجه تاخیر در رشد فیزیکی نوزادشان نشوند. اما یک سری علائم و نشانهها وجود دارد که ثابت میکند نوزاد با تاخیر در رشد روبرو است. به مواردی که در ادامه عنوان میکنیم، توجه کنید.
- اگر پس از 2 ماهگی زمانی که شما او را از جایش بلند میکنید، نمیتواند سرش را بالا نگه دارد، این تاخیر در رشد است.
- اگر پس از پایان 2 ماهگی بدن او بیش از حد طبیعی سفت یا نرم است، این نوعی اختلال در رشد است.
- اگر بعد از 2 ماهگی در قسمت کمر یا گردنش کشش زیادی ایجاد میکند، این نیز نوعی اختلال در رشد فیزیکی است.
- بعد از 2 ماهگی اگر تنهاش را بلند کنید پاهایش حالت سفت یا ضربدری دارد.
علائم تاخیر در رشد فیزیکی از 3 تا 6 ماهگی
برخی از علائم اختلال در رشد فیزیکی بین 3 تا 6 ماهگی به شرح موارد زیر میباشد:
- از 3 الی 4 ماهگی نمیتواند اسباببازیهایش را در دستش بگیرد.
- 3 تا 4 ماهگی نمیتواند سرش را به خوبی و با تعادل نگه دارد.
- بین 3 تا 4 ماهگی نمیتواند پاهایش را روی سطح سفت به خوبی نگه دارد.
- پس از 4 ماهگی اگر به پشت روی زمین بیفتد، در گردنش کشش ایجاد میکند و دست و پاهایش را از هم دور میکند. سپس بازوهایش را به هم نزدیک کرده و شروع به گریه کردن میکند.
- بین 5 الی 6 ماهگی عکسالعملش نامتقارن است.
- بین 5 تا 6 ماهگی نمیتواند بدون کمک بنشیند.
- پس از 6 ماهگی یک دستش مشت و دست دیگرش باز است.
- بین 5 تا 6 ماهگی نمیتواند غلت بزند.
علائم تاخیر در رشد فیزیکی بین 7 تا 9 ماهگی
برخی از علائم و اختلال در رشد فیزیکی بین 7 الی 9 ماهگی به شرح موارد زیر میباشد:
- در 7 ماهگی وقتی که مینشیند، نمیتواند سر و گردنش را به خوبی کنترل کند.
- پس از 7 ماهگی کودک هنوز نمیتواند خودش را به اشیاء مختلفی برساند.
- در 7 ماهگی کودک قادر نیست چیزی را در دهانش بگذارد.
- بین 7 تا 9 ماهگی نمیتواند وزنش را روی پاهایش تحمل کند.
- در 9 ماهگی قادر نیست به تنهایی بنشیند.
علائم و نشانههای اختلال در رشد فیزیکی در 9 الی 12 ماهگی
- بین 9 تا 12 ماهگی قادر به ایستادن نیست.
- بین 9 تا 12 ماهگی کودک نمیتواند بخزد.
- بعد از 10 الی 11 ماهگی به یک سمت میخزد، در حالی که دست و پایش به یک سمت دیگر میرود.
علائم و نشانههای اختلال در رشد فیزیکی در 13 الی 24 ماهگی
زمانی که کودک شما به 13 ماهگی برسد، باید تواناییهای فیزیکی بسیار زیادی کسب کند. در واقع بین 13 تا 24 ماهگی بیشترین اختلال در رشد فیزیکی کودک مشخص میشود که برخی علائم آن به شرح زیر است:
- بین 13 تا 18 ماهگی قادر به راه رفتن نیست یا راه رفتنش با مشکلات بسیار زیادی روبرو است. در صورتی که بیشتر از 2 الی 3 گام برندارد، با اختلال در رشد فیزیکی روبرو است.
- بین 13 الی 24 ماهگی به منحنی رشد او مراجعه کنید تا متوجه اختلال در رشد او شوید.
علائم و اختلال در رشد فیزیکی در 36 ماهگی
36 ماهگی سنی است که شما قطعا متوجه تاخیر در رشد فیزیکی کودکتان شدهاید. در این سن کودک شما اگر با اختلال در رشد مواجه باشد، نمیتواند بدود یا از پله بالا برود. همچنین هنگام راه رفتن مرتبا زمین میخورد و قادر به نگه داشتن اشیاء کوچک در دستش نیست. همچنین مرتبا آب دهان کودکتان خارج میشود. تمامی این اختلالات در رشد، بیانگر وجود یک مشکل هستند که شما باید با مراجعه به پزشک آن را پیگیری کنید.
ما در این بخش به برخی از اختلالات در رشد فیزیکی کودک اشاره کردیم. همانطور که متوجه شدید این مشکلات را میتوان از 2 ماهگی به بعد تشخیص داد. بنابراین سعی کنید با این موضوع هوشیارانه برخورد کنید و خودتان را گول نزنید. اگر کودک شما با تاخیر در رشد فیزیکی روبرو است، باید در سنین پایینتر نسبت به پیگیری و درمان اقدام کنید. در صورتی که کودک شما مشکلی داشته باشد، قطعا در سنین پایینتر بهتر میتوانید آن را درمان کنید.
منبع:babycenter