برای بسیاری از مادران، حضور در محیطهای عمومی در دوران شیردهی میتواند چالش بزرگی محسوب شود. نشتی شیر مادر و ترشح ناخواسته شیر یکی از مشکلات رایج در این دوران است که گاهی موجب کثیف شدن لباسها و ایجاد استرس برای مادر میشود. پد سینه یا پد شیردهی از جمله لوازم کاربردی برای استفاده در این دوران است. در این مطلب، ضمن اشاره به کاربردهای پد سینه، به بایدها و نبایدهای استفاده از پد شیردهی خواهیم پرداخت.
پد سینه چیست؟
پد سینه یا پد شیردهی یکی از کاربردیترین لوازم در فهرست لوازم شیردهی مادر است. این پدها در داخل سوتین معمولی یا سوتین شیردهی قرار گرفته و شیر اضافی ترشح شده را جذب میکنند. بدین ترتیب از کثیف شدن لباس مادر و جلب توجه در محیطهای عمومی به دلیل نشت شیر جلوگیری میشود.
چرا به پد سینه یا پد شیردهی نیاز داریم؟
در روزهای اول شیردهی که هنوز مقدار شیر مادر تنظیم نشده است، ترشح شیر در اوقات مختلف روز امری طبیعی و رایج است. برای برخی مادران این دوران میتواند تا هفتهها طول بکشد یا حتی در تمام دوران شیردهی با مشکل نشت شیر دست و پنجه نرم کنند. البته برخی مادران نیز هیچ وقت چنین اتفاقی را تجربه نمیکنند.
با این حال، به طور کلی میتوان گفت بیشتر مادران حداقل به مدت چند ماه با مشکل نشت شیر و ترشح شیر اضافی مواجه خواهند بود که باعث کثیف شدن لباسها و احساس ناراحتی مادر میشود. پد سینه با قرار گرفتن در داخل کاپ سوتین، شیر اضافی را جذب کرده و از خیس شدن لباسهای مادر جلوگیری میکند.
علت نشتی شیر مادر چیست؟
ترشح شیر میتواند در هنگام گریه نوزاد و استرس مادر، پر بودن سینه مادر و سایر موقعیتهای حساس رخ دهد. گاهی نیز این اتفاق کاملا بیدلیل است و میتواند در شرایط مختلفی رخ دهد. از جمله موقعیتهای رایج ترشح و نشت شیر عبارتند از:
- در هفتههای اول شیردهی که مقدار شیر مادر تنظیم نشده است
- دور بودن مادر از نوزاد به مدت چندین ساعت
- در دوران بازگشت مادر به سر کار
- شنیدن صدای گریه سایر بچهها در محیطهای عمومی
- بو کردن لباسها یا تماشا کردن عکس فرزندتان
- زیاد بودن مقدار شیر مادر
- در حین خواب در شب
آیا استفاده از پد سینه بیخطر است؟
پد سینه در تماس مستقیم با پوست مادر قرار میگیرد. به همین دلیل ممکن است برخی مادرها برای استفاده از پد شیردهی دچار تردید باشند. طبق تحقیقات متعدد، هم پدهای یک بار مصرف و هم پدهای قابل شستشو، در صورت استفاده صحیح کاملاً ایمن هستند و هیچ مشکلی برای مادر و فرزند ایجاد نمیکنند.
مواد شیمیایی جاذب مورد استفاده در انواع پدهای شیردهی برای عدم ایجاد حساسیت در مادر یا مسمومیت در نوزاد تست میشوند. با این حال، اگر پوست مادر حساس باشد، بعضی از مواد میتوانند موجب التهاب پوستی شوند. در این صورت بهتر است مدلهای مناسب برای پوستهای حساس خریداری شود.
هر چند وقت یک بار پد سینه را تعویض کنیم؟
به محض احساس رطوبت و خیس بودن پدها باید آنها را عوض کنید. باقی ماندن پدهای مرطوب، علاوه بر احساس ناراحتی و امکان لک انداختن روی لباسها، به مشکلات دیگری همچون التهاب پوستی، خارش و سوزش و رشد باکتریها منجر میشود. تعویض پد سینه هیچ قانون مشخصی ندارد و عوامل متعددی میتوانند روی این موضوع تأثیرگذار باشند.
- معمولا در هفتههای اول شیردهی، تعداد دفعات مورد نیاز برای تعویض پد سینه بیشتر است. با ثابت شدن مقدار شیر مادر و تنظیم زمان شیردهی، میزان ترشح شیر در سایر اوقات کاهش پیدا میکند.
- اگر مادر یا نوزاد دچار مشکل عفونی یا قارچی همچون برفک نوک سینه یا ورم پستان شده باشید، باید تعداد دفعات تعویض پد را افزایش دهید.
بایدها و نبایدهای استفاده از پد سینه
رعایت نکات بهداشتی و استفاده صحیح از پد سینه نقش بسیار مهمی در سلامتی مادران و نوزاد دارد. در ادامه به برخی از مهمترین نکات برای استفاده و نگهداری از پدهای سینه خواهیم پرداخت.
نکات کاربردی برای تنظیم پد سینه
در هنگام قرار دادن پد شیردهی در داخل سوتین دقت کنید و آن را به خوبی تنظیم کنید تا احتمال سر خوردن و نشت شیر به لباسهایتان کاهش پیدا کند. همچنین نوک سینه را از قبل خشک و تمیز کنید و دقیقاً در مرکز پد قرار دهید تا احتمال ترشح و نشتی کاهش پیدا کند. در صورتی که استفاده از پد سینه موجب التهاب و حساسیت میشود، از کرمهای مراقبتی مخصوص برای کاهش حساسیت استفاده کنید.
تعویض منظم
محیطهای گرم و مرطوب در بدن همواره محل مناسبی برای رشد انواع قارچ و باکتری هستند. بنابراین شما باید از خرید مدلهایی که لایههای ضدآب دارند اجتناب کنید. پدهای سینه را باید از نوع قابل تنفس انتخاب کرده و به طور مرتب تعویض کنید تا از قرار گرفتن سینهها در معرض رطوبت جلوگیری شود. خارش و سوزش نیپل، التهاب پوست و برخی بیماریهای عفونی به دلیل رشد قارچها، از جمله مشکلاتی هستند که از مرطوب ماندن محیط سینه به مدت طولانی نشأت میگیرند.
نکات مهم برای شستشوی پدها
پدهای قابل شستشو در استفاده طولانی مدت از نظر اقتصادی بسیار به صرفه هستند. با این حال، در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی در شستشو و نگهداری پدها، ممکن است با مشکلات متعددی مواجه شوید. بعضی از نکات مهم در این زمینه که باید رعایت کنید عبارتند از:
- برای شستن پدهای قابل شستشو از شویندههای ملایم استفاده کرده و آنها را به خوبی آبکشی کنید. همچنین پدها را در محیط مناسب به طور کامل خشک کنید تا از رشد قارچ و باکتری جلوگیری شود.
- برای جلوگیری از عفونت و باکتری، بهتر است حرارت آب برای شستشوی پدها بالا باشد و از سرکه سفید در فرآیند شستشو استفاده کنید. همچنین قرار دادن پدها در معرض نور آفتاب به ضدعفونی شدن آنها کمک میکند.
- در ماههای اولیه که تعداد دفعات تعویض پدها زیاد است، ممکن است به ۶ الی ۸ جفت پد قابل شستشو نیاز داشته باشید.
نگهداری از پد سینه
به دلیل احتمال رشد باکتری در محیط های مرطوب، در هنگام استفاده از پدها باید دقت کنید که کاملا تمیز و خشک باشند. بر روی بعضی از مدلهای پد شیردهی قابل شستشو یک کیف برای نگهداری از پدها و توری مخصوص برای شستشوی ایمن در داخل ماشین لباسشویی عرضه میشود. در صورتی که مدل انتخابی شما فاقد این لوازم جانبی است، خودتان میتوانید یک کیف کوچک مخصوص برای نگهداری از پدها در نظر بگیرید تا از آلوده شدن آنها جلوگیری کنید.
ترشح شیر در شب
در صورتی که با ترشح شیر در حین خواب و در طول شب مواجه هستید، باید از پدهایی با قابلیت جذب بیشتر استفاده کنید تا خیالتان بابت کثیفی لباس و رختخواب راحت باشد. بعضی مادران ترجیح میدهند به جای استفاده از پد سینه در طول شب، از حولههای ضخیم برای جلوگیری از کثیف شدن روتختی و ملحفهها استفاده کرده و خواب راحتتری داشته باشند.
نکات مهم استفاده پدهای سیلیکونی
پدهای سیلیکونی معمولاً بدون سوتین و در زیر برخی لباسهای خاص مانند لباس مجلسی و لباس شنا مورد استفاده قرار میگیرند. این پدها قابلیت جذب شیر ترشح شده را ندارند و صرفاً با کیپ شدن به دور سینه، از ترشح ناخواسته شیر جلوگیری میکنند.
- در هنگام پوشیدن پدهای سیلیکونی باید مطمئن شوید که کاملا به دور سینهها چسبیدهاند و مراقب حبابهای کوچک هوا و منافذ باشید. در غیر این صورت احتمال جد شدن پد و نشت شیر از این قسمتها وجود خواهد داشت.
- از آنجایی که پدهای سیلیکونی به معنی واقعی شیر را جذاب نمیکنند، باید هر چند وقت یک بار آنها را خالی کنید.
جایگزینهای اضطراری پد شیردهی
با اینکه مدلهای استاندارد پد سینه بهترین و راحتترین انتخاب برای جذب شیر ترشح شده از سینهها هستند، اما گاهی در شرایط اضطراری میتوانید از سایر لوازم بهداشتی که در دسترس دارید برای این منظور استفاده کنید. همچنین اگر در خیاطی دستی دارید، میتوانید خودتان با استفاده از پارچههای جاذب موجود در بازار همچون فلانل پدهای قابل شستشو برای خودتان درست کنید.
مدلهای نازک دایپر نوزاد، نوار بهداشتی یا پد روزانه از جمله اقلام بهداشتی هستند که قابلیت جذب مناسبی داشته و میتوانند برش خورده و برای جذب شیر اضافی ترشح شده در داخل سوتین قرار گیرند. با این حال همیشه دقت کنید که از مواد پنبهای استفاده کنید و به هیچ وجه از محصولات حاوی مواد شیمیایی به عنوان پد سینه استفاده نکنید.
منبع : بامبینو کالا