تست شنوایی نوزاد معاینهای است که باید در چند روز اول پس از تولد انجام شود. تقریبا حدود 1 الی 2 درصد نوزادانی که به دنیا میآیند کم شنوایی قابل توجهی دارند. بنابراین برای تشخیص این مشکل و شروع درمان آن لازم است تا تست شنوایی سنجی برای نوزاد انجام شود.
غربالگری شنوایی نوزاد وضعیت شنوایی نوزاد را به طور دقیق نشان می دهد. به همین خاطر لازم است تا این تست حتما انجام شود و سلامت نوزاد بررسی شود.
آیا می دانید غربالگری شنوایی نوزاد باید چه زمانی انجام شود؟
نحوه انجام این تست چگونه است؟
آیا نوزاد در حین انجام این تست مورد اذیت قرار میگیرد؟
در این بخش مقاله ای ترتیب دادیم تا شما والدین عزیز را در خصوص هر آنچه که لازم است در مورد تست شنوایی سنجی نوزاد بدانید، آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
بهترین زمان برای انجام تست شنوایی نوزاد چه زمانی است؟
تست شنوایی نوزاد یکی از آزمایشاتی است که پس از تولد باید انجام شود. معمولا انجام این تست پس از متولد شدن نوزاد و در 12 ساعت اول انجام میشود. اما امکان انجام تست غربالگری شنوایی در چند هفته پس از تولد نیز وجود دارد. به طور کلی امروزه در بیمارستانها قبل از ترخیص مادر و فرزند، تمامی آزمایشات و بررسیهای لازم انجام میشوند. این تست نیز در بیمارستان و قبل از مرخص شدن مادر و نوزاد انجام میشود. در صورتی که بنا به هر دلیلی این تست در بیمارستان انجام نشود، ماما یا پرستار به شما میگوید که چطور و در چه مکانی باید تست شنوایی سنجی نوزاد را انجام دهید. این کار معمولا در خانههای بهداشت انجام میشود.
بررسی وضعیت سلامت شنوایی نوزاد شامل چه مواردی است؟
تست شنوایی نوزاد طی دو مرحله انجام میشود. یک غربالگر شنوایی آموزشهای لازم در زمینه انجام این تست را دیده است. بنابراین بدون هیچ نگرانی میتوانید به او اعتماد کنید. مراحل انجام تست شنوایی نوزاد به شرح موارد زیر است:
- ABR: یکی از مراحل بررسی وضعیت سلامت شنوایی نوزاد، ABR است. برای انجام این تست، بالشتکهای چسبناک و البته بیخطری را به پیشانی، پشت گردن و پشت شانه نوزاد میچسبانند. سپس با استفاده از کاسههای کوچک، گوشی روی گوشهای نوزاد قرار میگیرد. این گوشی یا هدفون صدای کلیک بسیار ملایمی را پخش میکند. پس از آن بالشتکهای چسبناکی که به گوشهای نوزاد وصل شده بودند، وضعیت پاسخ گوشها را بررسی میکنند.
- OAE: یکی دیگر از مراحل تست شنوایی نوزاد، OAE است. برای انجام غربالگری در این مرحله، یک گوشواره کوچک در گوش نوزاد قرار داده میشود. بخشی از این گوشواره در لاله گوش نوزاد و بخش دیگری از آن بیرون گوش نوزاد قرار میگیرد. پس از آن فرستنده صدایی را از طریق این گوشواره پخش میکند. معمولا قسمت داخلی گوش که به آن حلزون گوش نیز میگویند، در واکنش به این صدا پژواکی را تولید میکند. با استفاده از تجهیزات غربالگری پاسخ و واکنش گوش به این صدا مورد بررسی قرار میگیرد.
انجام تست شنوایی سنجی نوزاد چقدر طول میکشد؟
حالا که با نحوه انجام تست شنوایی نوزاد آشنا شدید، شاید بپرسید انجام این تست چقدر زمان میبرد؟ به خاطر داشته باشید تمام مراحلی که برای انجام تست شنوایی سنجی نوزاد در بالا برایتان مطرح کردیم، تنها در عرض چند دقیقه انجام میشوند. گاهی اوقات نیز بسیاری از نوزادان خواب هستند و این تست در خواب برای آنها انجام میشود. بنابراین انجام غربالگری شنوایی نوزاد به هیچ عنوان آزاردهنده نیست و در مدت بسیار کوتاهی انجام میشود. علاوه بر آن شما میتوانید در حین انجام تست شنوایی سنجی، کنار دلبندتان بمانید.
نتیجه تست شنوایی چه زمانی آماده میشود؟
پس از اینکه تست شنوایی نوزاد انجام شد، شما میتوانید بلافاصله نتیجه آن را دریافت کنید. نتیجه این تست در سوابق سلامت نوزاد، به صورت سیستمی ثبت خواهد شد. بنابراین در صورتی که نوزاد شما در سلامت کامل باشد و یا مشکل شنوایی داشته باشد، در پرونده سلامت الکترونیکیاش ثبت خواهد شد. در صورتی که نوزادی کم شنوا باشد، این موضوع قطعا به والدین ابلاغ خواهد شد. پس از آن والدین میتوانند با مراجعه به متخصص گوش حلق و بینی وضعیت سلامت گوشهای نوزادشان را مورد بررسی و درمان قراردهند.
لازم است تا بدانید گاهی اوقات تست شنوایی نوزاد دو مرتبه انجام میشود. البته این بدین معنی نیست که فرزند شما مشکل شنوایی داشته باشد. اما گاهی اوقات ممکن است نتیجه دقیقی از تست شنوایی نوزاد حاصل نشود. در این صورت ماما یا غربالگر از شما میخواهد که چند هفته بعد این آزمایش را تکرار کنید.
چرا گاهی اوقات آزمایش غربالگری شنوایی نوزاد دو بار تکرار میشود؟
در بخش قبلی به این موضوع اشاره کردیم که گاهی اوقات ممکن است تست شنوایی نوزاد دو مرتبه انجام شود؛ در حالی که نوزاد مشکل شنوایی ندارد. آیا میدانید علتش چیست؟ از آنجایی که غربالگری شنوایی نوزاد چند ساعت پس از تولد انجام میشود، گاهی اوقات احتمال خطا وجود دارد. دلایل متعددی برای این احتمال خطا وجود دارند. به عنوان مثال ممکن است در حین انجام زایمان، مایع داخل رحم وارد مجرای گوش نوزاد شده باشد و این در نتیجه تست شنوایی سنجی خطا ایجاد کند. یا گاهی اوقات ممکن است مایع موقت گوش میانی در آن قسمتی که گوشی مخصوص قرار میگیرد بسیار زیاد باشد. در این صورت نیز احتمال بروز خطا در نتیجه تست وجود دارد.
بنابراین در صورتی که از شما خواستند تست شنوایی نوزاد را چند هفته بعد مجدد تکرار کنید، به هیچ وجه نگران نشوید. به خاطر داشته باشید غربالگر شنوایی سنجی به خوبی وضعیت سلامت گوشهای نوزاد شما را مورد بررسی قرار میدهد. پس بهتر است تا به او اعتماد کنید و نگرانی را از خودتان دور کنید. همچنین لازم است تا به توصیههای غربالگر گوش دهید.
اگر آزمایش شنوایی گوش را انجام ندهیم چه میشود؟
گاهی اوقات ممکن است بسیاری از والدین با انجام تست شنوایی نوزاد مخالف باشند و اجازه انجام این تست را ندهند. این موضوع قطعا در پرونده سلامت نوزاد ثبت خواهد شد. همچنین از شما درخواست میشود تا فرمی مبنی بر اعلام عدم رضایتتان را پر کنید و تحویل مرکز غربالگری دهید. اما لازم است تا بدانید انجام این تست صرفا برای بررسی وضعیت سلامت نوزاد شما انجام میشود. پس بهتر است تا به آن اهمیت دهید تا از بروز مشکل و بیماری در آینده جلوگیری شود.
منبع:pregnancybirthbaby